Suszenie grzybów, ryb, ziół oraz warzyw i owoców

Suszenie warzyw
Suszenie warzyw

Suszenie — najstarsza, znana już w prehistorii metoda na konserwowanie i dłuższe przechowywanie żywności. Z powodzeniem można stosować ją zarówno do obróbki owoców, warzyw, mięs, ryb, jak i grzybów lub ziół. Możliwa do wykonania także w domowych warunkach — przy pomocy suszarek elektrycznych. Dlaczego warto suszyć, co warto suszyć i jak poprawnie dokonywać tego procesu oraz czego wystrzegać się konserwując w ten sposób żywność — tym tematom poświęcimy dzisiejszy artykuł.

Z tego artykułu dowiesz się:

Dlaczego warto suszyć żywność
Jak suszyć produkty
Jaką suszarkę do żywności wybrać
O suszeniu owoców
O suszeniu warzyw
O suszeniu grzybów
O suszeniu mięs i ryb
O suszeniu ziół
O innych sposobach na wykorzystanie suszarki do żywności
Suszone owoce - dlaczego je warto jeść.

Dlaczego warto suszyć żywność?

Proces suszenia polega na usunięciu z żywności wody — poprzez jej odparowanie. Brak wody w produktach uniemożliwia rozwój drobnoustrojów i spowalnia niekorzystne przemiany w nich zachodzące. Tym samym zwiększona zostaje trwałość produktów, z jednoczesnym zachowaniem bezpieczeństwa i składników odżywczych. Susz zachowuje nie tylko wartościowe składniki, ale również smak i intensywny aromat. Suszenie w domu pozwala nam więc na przygotowywanie żywności do dłuższego przechowywania, bez użycia konserwantów, a co za tym idzie wzbogacanie swojej diety i przyczynianie się do niemarnowania żywności. Suszenie to również świetny sposób na przygotowywanie zapasów na zimę. Dzięki przygotowanym wcześniej suszonym owocom łatwo możemy je dodać do swoich owsianek czy wypieków również zimą, gdy nie mamy sezonu na świeże odpowiedniki.

Suszone owoce i warzywa
Suszone owoce i warzywa

Jak suszyć produkty?

Choć suszyć produkty spożywcze można w sposób naturalny — pozostawiając żywność w ciepłym i suchym miejscu bądź na słońcu, bardziej zalecane jest suszenie w piekarnikach, mikrofalówkach i specjalnie przystosowanych do tego suszarkach. Nie ważne, jaki rodzaj suszenia wybierzesz, najważniejsze, by produkty odpowiednio do suszenia przygotować. O poszczególnych krokach w zależności od rodzaju suszonego produktu przeczytacie w kolejnych częściach artykułu.

Domowa suszarka do żywności.
Domowa suszarka do żywności

Jaką suszarkę do żywności wybrać?

Ponieważ w domach i mieszkaniach ciężko o miejsce, gdzie można by suszyć żywność w warunkach naturalnych najłatwiej i najlepiej wyposażyć swoja kuchnie w tym celu w profesjonalną suszarkę do żywności. Urządzenie to nie zajmuje wiele miejsca i jest skonstruowane tak, by jednocześnie suszyć, jak najwięcej żywności. Ich specjalne programy, a także możliwość ustawienia optymalnej temperatury i czasu suszenia pozwala na dostosowanie procesu zarówno do owoców, warzyw, mięs., grzybów, jak i ziół. Suszarki umożliwiają również stałą kontrolę nad procesem — na każdym jego etapie. W porównaniu do suszenia w  piekarnikach  — suszenie w suszarkach do żywności jest również dużo bardziej ekonomiczne.

Misa suszonych owoców
Misa suszonych owoców i warzyw

Suszenie owoców

 Najbardziej popularne owoce  do suszenia to jabłka oraz śliwki. Nie są to jednak jedyne owoce, które możemy poddać temu procesowi. Gruszki i żurawina także fantastycznie nadają się do ususzenia. Suszone banany będą smacznym dodatkiem do owsianek. Z łatwością w domu wykonasz również własne rodzynki — susząc winogrona! Inne owoce, które warto poddać suszeniu to morele, brzoskwinie i wspomniane wcześniej truskawki.  Owoce  poddawane suszeniu muszą być dokładnie umyte i pokrojone na plastry o tej samej grubości. Jeśli owoce posiadają pestki — przed suszeniem należy je wydrylować. Ile suszyć owoce, by były smaczne i zdrowe oraz zachowały swoją jakość na długo? W przypadku owoców twardych, jak jabłka i gruszki czas ten wynosi od 5 do 12 h, wstępnie w 70°C, następnie zaś w ok. 50°C. Owoce miękkie — morele, śliwki i truskawki zaleca się suszyć przez 10-18 h najpierw w ok. 45°C, a później w 60°C. Jeśli owoce posiadają naturalną, woskową skórkę można je również przed suszeniem podać blanszowaniu — co przyspieszy cały proces suszenia. Suszenie nie zawsze jednak służy wszystkim owocom — w przypadku cytrusów, które również można suszyć wraz z wytracaną wodą, wytracana jest witamina C. Należy więc pamiętać, że limonki, pomarańcze, grapefruity i cytryny w tym procesie stracą część cennych wartości.

Czipsy z suszonych warzyw
Czipsy z suszonych warzyw

Suszenie warzyw

Chcąc ususzyć warzywa, warto sięgnąć po warzywa naciowe: selery, marchewki i pietruszki, które stanowią zdrową przekąskę oraz dodatek do rosołu. Do suszenia nadaje się również por i bakłażan oraz cukinia. Z buraka i pomidorów uzyskasz zaś przepyszne chrupiące chipsy. Podobnie smaczną i zdrową przekąskę uzyskasz z jarmużu. Warzywa podobnie jak  owoce przed suszeniem należy umyć i pokroić na równe plastry. Czas suszenia warzyw w zależności od ich rodzaju waha się od 6 do 12 h. Proces powinien zachodzić w temperaturze od 55 do 70°C.

Suszone grzyby
Suszone grzyby

Suszenie grzybów

Suszone grzyby wzbogacą smak i aromat zup, sosów, kapusty oraz pierogów. Na ich bazie wykonasz również aromatyczne koncentraty pod mięsa. Wśród najczęściej wybieranych do suszenia grzybów można wymienić: borowiki, kurki, koźlarze i smardze. Z powodzeniem wysuszysz jednak również inne gatunki grzybów — nawet pieczarki! W odróżnieniu od owoców i warzyw przed suszeniem nie należy myć grzybów, a jedynie oczyścić je ze ściółki i zanieczyszczeń. Suszymy zarówno kapelusze, jak i nóżki — w całości i w plastrach. Aby grzyby wysuszone były w bezpiecznych warunkach, należy suszyć je w 45-50°C, po wstępnym podsuszeniu można temperaturę zwiększyć do 70°C. Cały proces w przypadku grzybów powinien trwać przez 5-6 h.

Suszone ryby
Suszone ryby

Suszenie mięs i ryb

Do najczęściej wybieranych do suszenia ryb zdecydowanie możemy zaliczyć świeżego dorsza. Suszenie mięs i ryb nie jest jednak prostym zadaniem. Nie zaleca się przede wszystkim suszenia ryb tłustych i zawierających w sobie wiele oleju np. tuńczyka. Przed suszeniem należy zaś rybę odpowiednio zakonserwować. Najprostsza w przygotowaniu z mięs jest zaś suszona wołowina, czyli beef jerky — przekąska z przepisu północnoamerykańskich Indian.

W przypadku mięs zalecane jest suszenie od 6 do 12 h w 60°C. Ryby należy zaś suszyć w tej samej temperaturze od 8 do 11 h.  Suszarka do żywności  to również świetny pomysł na szybkie obsuszenie mięs czy ryb przed procesem wędzenia.

Suszenie ziół
Suszenie ziół

Suszenie ziół

Jeśli w twoim ogródku masz dużo ulubionych ziół — nie czekać, aż zwiędną. Ususzone zachowują tyle samo smaku i aromatu jak ich świeże odpowiedniki. By jak najlepiej przygotować suszoną pietruszkę, koperek czy kolendrę — przed ich suszeniem zerwane zioła należy oddzielić od traw, chwastów i zniszczonych (np. zżółkniętych) części roślin. Nie powinniśmy również suszyć liści z oznakami chorób, zgnilizną czy pleśnią. Roślin nie musisz myć — dobrze je jednak oczyść z pyłków i drobnych owadów. Jeśli rośliny są ubrudzone np. błotem — możesz je lekko wypłukać, a następnie osuszyć na ręczniku, następnie przystąpić do właściwego suszenia. Przygotowując suszone zioła, należy pamiętać, by jednorazowo suszyć tylko jeden gatunek rośliny. Susząc kilka różnych gatunków, ich zapachy mogą bowiem się wymieszać. Zioła należy suszyć w niskiej temperaturze ok. 35°C przez zaledwie 2-3 h.

Suszarka do żywności w użytku

Inne sposoby na wykorzystanie suszarki do żywności

W sieci nie brakuje pomysłów na alternatywne wykorzystanie suszarek do żywności. Niektórzy suszą w nich orzechy, inni wykorzystują je do wyrastania drożdżowego ciasta. Świetnym pomysłem jest również wysuszenie na sitach suszarki własnoręcznie przygotowanego makaronu. Osoby nieposiadające specjalnych jogurtownic korzystają również z suszarek jako inkubatorów do produkcji domowego jogurtu. Podobnie sprawa się tyczy produkcji domowego twarogu. Jeden produkt, a tak wiele pomysłów!

Dowiedz się także  jak kisić ogórki  i  inne warzywa .