Asortyment

Create! by OBI
Oryginalne meble i zestawy do samodzielnego stworzenia. Krok po kroku przy pomocy praktycznych wskazówek i trików stworzysz meble i dekoracje, które będą doskonałym dopełnieniem Twojego wnętrza.
Przejdź do CREATE! by OBI

USŁUGI

Mój sklep
Warszawa ul. Puławska
ul. Puławska 427
02-801 Warszawa
Zmień sklep
Wróć
Zmień sklep
Nie można określić lokalizacji
Pokaż więcej sklepów
Znajdź swój sklep na mapie
Stwórz z nami kuchnię marzeń! Umów się do strefy projektowania, gdzie pomogą Ci nasi projektanci. Możesz też skorzystać z Planera 3D, dzięki któremu samodzielnie zwizualizujesz projekt swojej kuchni.
Sprawdź szczegóły
Chcesz stworzyć projekt swojej łazienki? Jesteś w idealnym miejscu, aby urzeczywistnić swoje marzenie! Stworzymy dla Ciebie wyjątkowy projekt wnętrza, który zostanie idealnie dopasowany pod Twoje wymagania. Wystarczy, że umówisz się do strefy projektowania!
Sprawdź szczegóły
Stwórz swój mały raj na ziemi. Zaplanuj wygląd ogrodu, balkonu czy tarasu i ciesz się naturą we własnym domu! Skąd czerpać inspiracje? Jak zacząć? Kliknij i dowiedz się więcej!
Sprawdź szczegóły
Sprawdź usługi, z których możesz skorzystać bezpośrednio w naszych marketach oraz poprzez naszą stronę. Zadbamy o wszystko, czego w danym momencie potrzebujesz.
Sprawdź nasze usługi
Brakuje natchnienia? Przygotowaliśmy szeroki wybór aranżacji, które z pewnością staną się dla Ciebie źródłem inspiracji. Który styl Cię interesuje? Jakie dodatki wybrać? Kliknij i zainspiruj się!
Zobacz wszystkie
Wszystko w jednym miejscu! Czy to nie brzmi cudownie? Sprawdź nasze najnowsze katalogi, które z pewnością zachęcą Cię do zmian!
Zobacz wszystkie
Nie wiesz, jak zabrać się do aranżacji Twojego wnętrza? Dzięki naszym wskazówkom będzie to niezwykle proste i efektowne! Warto wspomnieć o trikach DIY, które sprawią, że pomieszczenie będzie jedyne w swoim rodzaju.
Zobacz więcej

Twoja przeglądarka ma wyłączoną obsługę plików cookie (ciasteczek). Aby strona mogła działać prawidłowo, zmień ustawienia zabezpieczeń i odśwież stronę.

Twoja przeglądarka jest nieaktualna. Zaktualizuj przeglądarkę, by korzystać z tej strony bezpieczniej, szybciej i po prostu sprawniej.

Kiszenie kapusty – jak zrobić domową kiszoną kapustę?

kiszenie kapusty

Kiszenie to najpopularniejszy proces fermentacyjny, któremu w Polsce poddawana jest głównie kapusta. Jej przygotowanie w domowych warunkach nie jest trudne, warto więc podjąć się tego zadania. Uzyskane efekty z pewnością sprawią, że będzie to odtąd stały punkt w kulinarnym kalendarzu każdego miłośnika zdrowego i smakowitego menu. Wystarczy przestrzegać kilku podstawowych zasad kiszenia, by nie mieć żadnych obaw o jakość tak przygotowanej kapusty - kiszonka będzie smaczna i zachowa swoje walory nawet przy długim przechowywaniu. Dlaczego warto kisić kapustę, jak to zrobić i jakich narzędzi użyć? Na te i więcej pytań odpowiemy w tym artykule.!

1. Dlaczego warto kisić kapustę? 2. Kiedy kisić kapustę?
3. W czym kisić kapustę? 4. Jaka kapusta nadaje się do kiszenia?
5. Kiszenie kapusty — niezbędne akcesoria 6. Kiszenie kapusty — niezbędne akcesoria
7. Jaka kapusta nadaje się do kiszenia?
kapusta do kiszenia

1. Dlaczego warto kisić kapustę?

Kiszona kapusta prócz wybornego smaku posiada również niepowtarzalny aromat, jednak najważniejszą jej cechą jest moc wartości odżywczych. Kisząc warzywa, czynimy z nich prawdziwą bombę witaminową i doskonały środek wspierający nasze zdrowie. Kiszona kapusta, tak jak i inne kiszonki, jest bogata w witaminy B, C i E, a także w naturalne przeciwutleniacze. Kiszona kapusta ze względu na obecność bakterii mlekowych jest również świetnym probiotykiem — przyśpiesza przemianę materii, wzbogaca układ odpornościowy i pomaga w zapobieganiu infekcjom i przeziębieniom. To bardzo ważne dla naszego organizmu, gdyż 80% komórek układu odpornościowego jest na ścianach jelit — dieta złożona z kiszonek pozytywnie wpływa więc na wszystkie nasze funkcje życiowe!

2. Kiedy kisić kapustę?

Choć kiszenie kapusty uda się o każdej porze, to popularne jest przekonanie (zgodne z ogrodniczym kalendarzem księżycowym), że ta przekąska najsmaczniejsza będzie, gdy ukisimy ją w okresie pierwszej fazy księżyca, czyli tzw. kwadry owocu — a szczególnie w dniach najbliżej pełni. Kapusta będzie wtedy twarda i chrupiąca. Jeśli więc chcecie swoim domowym wyrobom dać jeszcze więcej szczęścia — możecie przygotować je właśnie w zgodzie z fazami księżyca!

3. W czym kisić kapustę?

Kiszenie uda się w każdym pojemniku — najlepiej jednak wybrać taki, który został specjalnie do tego stworzony. Nasze prababcie i babcie kiszoną kapustę przygotowywały tradycyjnie w kamionkach lub ceramicznych pojemnikach. Później prym wiodły plastikowe beczki oraz wiadra. Obecnie na rynku dostępne są również szklane słoje, a także specjalne słoiki PET do kiszenia. Ich użycie w celach spożywczych jest komfortowe i całkowicie bezpieczne, gdyż materiał, z którego zostały wykonane, posiada szereg niezbędnych atestów. Zaletą tych słoików jest przede wszystkim bezpieczeństwo przechowywania w nich kapusty, bez obaw o stłuczenie słoja. Wybierając pojemniki, w których ukisicie swoją kapustę, pamiętajcie więc o dokładnym sprawdzeniu atestów i jakości tworzywa, by kisić bezpiecznie i zdrowo, i by mieć pewność, że do żywności nie przenikną z naczyń żadne niebezpieczne substancje. !

kiszona kapusta w słoiku

4. Jaka kapusta nadaje się do kiszenia?

Wybierając kapustę do kiszenia, starajcie się skłaniać ku kapuście z odmian późnych i zimowych. Wybierając główki, najlepiej wybierajcie dojrzałe - białe i zwarte. Kapusta niewyrośnięta i zielona, mając małą zawartość cukru, może dać kiszonkę o lekko gorzkawym smaku. Do kiszenia nadaje się także kapusta czerwona. Nie bójcie się jednak również innych odmian kapusty, warto np. skusić się na kapustę pekińską. To właśnie ona jest bowiem głównym składnikiem kiszonej na ostro, popularnej koreańskiej przekąski, czyli kimchi.

5. Kiszenie kapusty — niezbędne akcesoria

Wybór pojemnika, w którym zostanie ukiszona kapusta, to jednak ostatni krok na drodze do pysznych i wartościowych domowych przekąsek. Wcześniej warto zebrać niezbędne do kiszenia akcesoria, które ułatwią pracę w kuchni. Do narzędzi tych niewątpliwie należy drewniana szatkownica do kapusty, która przyśpieszy odpowiednie pocięcie kapusty. Innym ciekawym elementem przydatnym w tracie produkcji domowej kiszonej kapusty są worki do kiszenia — stosowane w kiszeniu z użyciem beczki. Dostępne są one w kilku rozmiarach, chronią beczkę przed zabrudzeniem i zapewniają dodatkową szczelność. Bardzo przydatne są również dociski do przetworów, utrzymujące produkty kiszone pod powierzchnią zalewy. W przygotowaniu idealnej solanki do zalania kapusty pomoże nam natomiast solomierz. Aby wygodnie ubić kapustę w dużej beczce, zalecamy zaś wykorzystanie ubijaka. Przy wyjmowaniu kapusty przydadzą się specjalne drewniane szczypce.

6. Kiszenie kapusty — niezbędne akcesoria

Jak kisić kapustę? W zależności od regionu i miejscowych tradycji, przepis na domową kapustę może się nieco różnić. Nieważne, z jakiego przepisu skorzystacie — gwarantujemy, że będziecie zachwyceni efektami. My z chęcią podzielimy się z Wami przepisem najbardziej klasycznym, polecanym przez doświadczone gospodynie.

kiszona kapusta – propozycja podania

7. Jaka kapusta nadaje się do kiszenia?

Przed rozpoczęciem szatkowania kapusty umieść ją na 3 dni w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu o temperaturze poniżej 20 stopni. Zabieg ten spowoduje zanik chlorofilu w kapuście, zlikwiduje jej nieprzyjemny zapach, a także gorzki smak. Następnie z kapusty zdejmij najbardziej wierzchnie 2-3 liście i wytnij z niej głąb.

Kapusty nie musisz myć — poszatkuj ją jedynie lub potnij nożem na cienkie paski. Poszatkowaną kapustę układaj warstwami w naczyniu — każdą warstwę przesypując warstwą soli. na 1 kg kapusty użyj ok. 20 g soli. Kapustę możesz również wymieszać dokładnie z solą i dopiero przełożyć, np. do mniejszych słoików.

Naczynia wypełnij kapustą jedynie w 3/4 ich objętości, w trakcie kiszenia zwiększy ona bowiem swoją objętość. Kapustę w naczyniu ubij, aż do całkowitego pokrycia powierzchni sokiem. Pojemnik z kapustą umieść w ciepłym miejscu. Jeśli kisisz w słoikach — pamiętaj, by nie zakręcać ich szczelnie. Kapusta kiszona będzie bowiem wydzielała gazowe produkty fermentacji, które muszą mieć możliwość ulotnienia się. Z kolei do beczki z kapustą należy natomiast zastosować specjalny obciążnik lub deskę i kamień - kapusta musi być dociśnięta.

W słoikach funkcję tą może spełnić specjalnie zaprojektowany docisk. Kiszenie potrwa od 7 do 14 dni. W tym czasie doglądaj naczynia z kapustą, odkręcając zakrętki i pozwalając ulotnić się gazom, ubijając delikatnie kapustę i usuwając powstałą na wierzchu pianę. Gdy kapusta będzie już smaczna — umieść pojemnik w chłodnym miejscu. Tak zakonserwowane solą warzywo może posłużyć Ci nawet przez całą zimę — wyjmuj więc ze słoików takie porcje, jakie lubisz — nie martwiąc się o resztę!

Porada I: Do kapusty możesz dodać również startą marchewkę oraz przyprawy: kminek, koperek, gorczycę, liść laurowy, ziele angielskie itp.

Porada II: Jeśli pomimo ubijania kapusta puści zbyt mało soku — możesz wówczas dodać do niej solankę przygotowaną z przegotowanej wody i soli. W dobraniu odpowiedniego stężenia solanki pomoże Ci solomierz.

Reasumując — kiszenie to w polskiej kuchni nie tylko tradycja, ale również możliwość zapewnienia sobie i rodzinie cennych wartości odżywczych i witamin — również zimą, gdy trudniej o świeże warzywa i owoce. Kiszenie kapusty to fantastyczny sposób na urozmaicenie swojego menu oraz okazja do spróbowania nowych potraw. To przecież kiszona kapusta gra główną rolę w pierogach, bigosie, krokietach i kulebiaku. Kiszoną kapustę przygotowuje się prosto i szybko, a możliwość jej przechowywania przez długi czas, pozwoli przygotować odpowiednio solidne zapasy — kiszenie więc się opłaca i zapewnia zdrowszy styl życia!

Do góry