Twoja przeglądarka ma wyłączoną obsługę plików cookie (ciasteczek).
Aby strona mogła działać prawidłowo, zmień ustawienia zabezpieczeń i odśwież stronę.
Wobec rosnących cen oleju i gazu kominki, piece na drewno, węgiel i kaflowe wracają do łaski. Wielka zaleta takiego ogrzewania: ciepło powstaje tam, gdzie jest potrzebne - w pokoju - bez potrzeby włączania ogrzewania centralnego w całym domu. Jako opał nadaje się drewno i węgiel.
Podsumowaliśmy dla Ciebie zalety i wady drewna, brykietów drewna i węgla jako opału i poinformujemy Cię, jak najlepiej ogrzewać i przedstawimy zestawienie różnych pieców i kominków.
1. Drewno | 2. Brykiet drzewny |
3. Brykiet węgla brunatnego | 4. Jak prawidłowo rozpalać |
5. Jakie są piece? |
Dzięki metodom nowoczesnej i najczęściej już ekologicznej gospodarki drzewnej odnawialny surowiec, drewno jako opał jest dostępne w wystarczającej ilości. Aktualnie rośnie w niemieckich lasach ok. 260000 m3 drewna, z czego na razie jedna trzecia nie jest wykorzystywana. Drewno jest więc ekologicznie rozsądnym, odnawialnym paliwem.
Na zalety drewna składa się z jednej strony niska cena - jeżeli je sam porąbiesz. Poza tym, łatwo się zapala i daje szczególną przytulność.
Z drugiej strony drewno ma znacznie mniejszą wartość opałową (4,03 kWh/kg) niż węgiel brunatny czy brykiety drewna i wymaga dużo miejsca do składowania. Ponadto nie nadaje się do stałego palenia pieca, gdyż ciągle trzeba dokładać drewna do pieca.
Składowanie
Najlepiej układać drewno pod wysuniętym dachem. W żadnym wypadku nie powinno być przechowywane w piwnicy czy pod plastikową plandeką. Idealne do palenia jest drewno po dwóch do trzech latach suszenia.
Jaki piec?
Drewno może być spalane w kominkach, piecach kaflowych i na drewno. Konieczny dopływ powietrza dociera z boku lub z góry.
Paleniska nie są miejscami do palenia śmieci. Dlatego nie należy wrzucać papieru do kominka czy pieca. Zamiast tego jako pomoc w rozpaleniu powinny być używane rozpałki kominkowe.
Brykiet drzewny powstaje w wyniku maszynowego prasowania odpadów z drewna, jak np. trocin i mączki drzewnej. Warunkiem jest, aby były nieobrobione. Dzięki temu procesowi brykiet ma niewielką zawartość wody, tylko 10%, dlatego w porównaniu do normalnego drewna ma wysoką wartość opałową.
Wobec polan drewna brykiet ma jasną przewagę. Z 4,8 do 5,5 kWh/kg ma znacznie wyższą wartość opałową i produkuje mniej popiołu. Ponadto potrzebuje znacznie mniej miejsca do składowania, daje neutralny bilans CO2 i jest produkowany z produktów odpadowych przemysłu drzewnego.
W porównaniu do węgla brykiet drzewny zapala się wprawdzie łatwiej, ale ma niższą wartość opałową.
Jaki piec?
Brykiet drzewny może być spalany jak normalne drewno w kominkach, piecach kaflowych i na drewno. Konieczny dopływ powietrza dociera z boku lub z góry.
Brykiet drzewny miękki czy twardy?
Brykiet drzewny miękki łatwo się zapala, ale też szybko i niespokojnie się spala. Brykiet drzewny twardy wprawdzie zapala się trudniej niż miękki czy drewno, ale dłużej się pali i z równomiernym płomieniem.
Węgiel brunatny w przeciwieństwie do drewna jest paliwem kopalnym, wydobywanym w górnictwie odkrywkowym. W byłej NRD węgiel brunatny był najważniejszym paliwem. Obecnie węgiel ten przeżywa renesans głównie w formie brykietu, w przeciwieństwie do coraz rzadziej stosowanego węgla kamiennego.
Jego zaletą jest możliwość stosowania w piecach stałopalnych, co jest sensownym uzupełnieniem do centralnego ogrzewania. Pali się powoli i równo przy wysokiej wartości opałowej 5,9 kWh/kg i wymaga o wiele mniej miejsca niż drewno.
Przeciwko węglowi przemawia kosztowne zapalanie i przede wszystkim zły bilans ekologiczny: podczas spalania wyzwala się relatywnie dużo dwutlenku węgla i nie jest surowcem odnawialnym.
Jaki piec?
Teoretycznie brykiet węgla brunatnego można spalać również w piecu na drewno lub kominku, lepiej jednak nadają się specjalne piece węglowe. Decydującym jest, iż w tych piecach dopływ powietrza dociera od dołu, nie z boku czy z góry, co jest zaletą dla spalania węgla brunatnego.
Możesz również połączyć drewno z brykietem węglowym. Drewno jest idealne do rozpalania, gdyż daje szybko duże ciepło. Aby nie musieć ciągle dokładać i aby utrzymać temperaturę, proszę potem dołożyć węgla.
Drewno i węgiel brunatny różnią się również przy rozpalaniu: drewno pali się szybciej, węgiel potrzebuje większej energii, aby właściwie się palić.
Tak rozpalisz dobrze w kominku lub piecu.
Aby dobrze rozpalić drewno kominkowe, należy położyć płaskie polano równolegle do drzwiczek na dnie paleniska, zamknąć górny ciąg powietrza i otworzyć całkowicie dolny. Położyć jedną lub dwie rozpałki albo kilka wiórów na polano i zapalić je. Również kora, szyszki, chrust czy trociny nadają się do zapalenia.
Jak tylko drewno się zapali, można dołożyć kolejne polana drewna. Ponownie otworzyć całkowicie górny ciąg powietrza i zamknąć do połowy dolny.
Zanim zapalisz brykiet drzewny, powinieneś go połamać w pojedyncze kawałki i tak wypełnić palenisko maksymalnie do połowy. Zamknąć górny ciąg powietrza przy całkowitym otwarciu dolnego ciągu. Położyć rozpałkę albo wióry pod kawałki brykietu i zapalić je. Kiedy brykiet płonie, otworzyć całkowicie górny ciąg powietrza i zamknąć do połowy dolny.
Przy brykiecie węglowym proszę włożyć wystarczającą ilość wiór i dodatkowo więcej rozpałki do paleniska. Na drewno włożyć dwa do trzech brykietów i otworzyć całkowicie dolny ciąg powietrza. Rozpalić wióra i rozpałkę, kiedy brykiet zapalił się całkowicie, można zmniejszyć nieco dopływ powietrza.
Zanim kupisz kominek lub piec, musisz wyjaśnić, czy w wybranym pokoju istnieje możliwość jego postawienia. Nasi pracownicy w marketach OBI doradzą oczywiście chętnie i pomogą w wyborze właściwego pieca czy kominka. Zasadniczo istnieją następujące możliwości:
Otwarty kominek i piec kaflowy
Klasykami są kominek i piec kaflowy. W budowie są nieco kosztowniejsze, gdyż z reguły są murowane.
Piec kominkowy
Piec kominkowy (zwany też piecem szwedzkim) jest bardzo tanią alternatywą do otwartego kominka i wymaga o wiele mniej nakładów do ustawienia. Piece kominkowe są jedynie podłączane rurą piecową do komina i posiadają zamknięte, z przodu przeszklone palenisko.
Piec stałopalny
Piece stałopalne są wykonane specjalnie do palenia stałego. Są stosowane przede wszystkim tam, gdzie potrzeba stale ogrzewać piecem i gdzie nie ma on być używany sporadycznie jak piec kominkowy.
Piec warsztatowy
Piece warsztatowe zostały stworzone do ogrzewania warsztatów i hal, znajdują jednak też
zastosowanie w mieszkaniach. Są jednak sensowne tylko w większych pomieszczeniach ze względu na bardzo dużą moc. Jak piece stałopalne również warsztatowe są wykonane przede wszystkim do stałego palenia.
Możesz zarezerwować wiele z produktów dostępnych na stronie, w najbliższym markecie i odebrać je w dogodnym dla siebie terminie
Zarezerwowane produkty będą przygotowane do odbioru już tego samego dnia. Możesz odebrać je wtedy, lub o dowolnej porze innego dnia, w ciągu 4 dni roboczych od złożenia zamówienia.
Płatność za zamówienie odbywa się w markecie, przy odbiorze produktów.
Jesteś zainteresowany konkretnym produtem, ale zależy Ci na tym, żeby najpierw obejrzeć go w markecie?
Na obi.pl sprawdzisz czy produkty, których szukasz, są dostępne w Twoim markecie.
W przypadku ich braku sprawdź też dostępność w marketach w okolicy.
Przeglądaj i wybieraj – na pewno znajdziesz coś dla siebie wśród naszych 50,000 produktów.
Pamiętaj, że po dokonaniu zmiany marketu, dane w koszyku, na liście zakupów i lub w porównanie produktów nie zostaną przeniesione.