Ruszt do grilla i na ognisko – jaki wybrać i jak czyścić ruszt?

Solidny ruszt żeliwny

Coraz dłuższe i cieplejsze dni sprzyjają spędzaniu wolnego czasu na wolnym powietrzu. Dla wielu z nas nieodłącznym elementem spotkań „pod chmurką” ze znajomymi lub rodziną jest wspólne grillowanie lub biesiadowanie przy ognisku. Grill albo odpowiednie palenisko stają się wtedy koniecznym wyposażeniem ogrodu. Na rynku znajdziesz wiele rodzajów grilli różniących się nie tylko źródłem energii (węglowe, gazowe, elektryczne), ale również elementami wyposażenia. Jednym z najważniejszych z nich jest ruszt, który ma ogromny wpływ na to, czy grillowanie będzie wygodne i przyjemne. Jakie rodzaje rusztów do grilla i na palenisko masz do dyspozycji i który wybrać, by spełnił Twoje oczekiwania?

1. Jaki ruszt na ognisko wybrać? 2. Ruszta do grilla – okrągłe, prostokątne, do ryb… co wybrać?
3. Jak wyczyścić ruszt grilla albo ruszt ogniskowy? 4. Co warto dokupić razem z rusztem?
Ruszt przykręcany stalowy

1. Jaki ruszt na ognisko wybrać?

Zanim popularność zyskały różnego rodzaju grille ogrodowe, powszechne było wieczorne biesiadowanie przy ognisku, które nie tylko pozwalało ogrzać się i poczuć tę wyjątkową atmosferę letniej nocy, ale również dawało możliwość przygotowania różnego rodzaju potraw.

Dania przygotowywane nad paleniskiem mają unikalny smak i aromat, który zawdzięczają w dużej mierze m.in. palonemu drewnu. Jeżeli więc zaliczasz się do grupy osób, które uwielbiają właśnie w ten sposób spędzać letnie wieczory, zamiast tradycyjnego grilla warto w ogrodzie znaleźć odpowiednie miejsce na ognisko. Jednak wydzielenie odpowiedniej strefy to nie wszystko. By było możliwe przygotowywanie na nim bardziej skomplikowanych potraw niż klasyczna pieczona kiełbasa, konieczny jest odpowiedni ruszt na ognisko. Czym powinniśmy kierować się przy jego wyborze? Kryteria, które należy wziąć pod uwagę, to przede wszystkim:

  • rozmiar paleniska - tylko odpowiedniej wielkości ruszt pozwoli nam w wygodny sposób przygotowywać potrawy, bez ryzyka osmalenia, a jednocześnie kontrolować żar pod paleniskiem. Co więcej, im większy ruszt, tym więcej potraw będziemy mogli przygotować w jednym czasie, unikając długiego stania przy ruszcie czy grillowania „na raty”;
  • materiał - najpowszechniejsze rozwiązanie to oczywiście żeliwny ruszt na ognisko, który długo utrzymuje ciepło i równomiernie je rozkłada, jednak jest stosunkowo ciężki. Lżejszym rozwiązaniem, które szybciej się nagrzewa, ale i wychładza, są ruszty ze stali nierdzewnej. W obu przypadkach odpowiednia konserwacja pozwala cieszyć się nimi przez długi czas;
  • sposób montażu – wybierając ruszt na ognisko, zastanów się, jakiego rodzaju potrawy będziesz przygotowywać, a także ile miejsca wokół paleniska możesz zagospodarować. Jeżeli przewidujesz dużą różnorodność, dobrym rozwiązaniem jest ruszt podwieszany na trójnogu, gdzie przy pomocy specjalnego łańcucha możesz regulować jego wysokość nad paleniskiem. Prostszą i tańszą alternatywą jest ruszt o stałej wysokości, mocowany na 3 lub 4 nogach, który stawiamy bezpośrednio nad ogniem;
  • zabezpieczenie antykorozyjne – bez względu na to czy wybierzesz ruszt na ognisko wiszący czy stojący, trójnóg powinien być zabezpieczony przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi oraz wysoką temperaturą, które mogą doprowadzić do korozji. Najczęściej spotykanym rozwiązaniem jest powłoka wykonana z farby proszkowej lub też wykonanie go ze stali nierdzewnej.
  • ​​

Okrągły ruszt stalowy

2. Ruszta do grilla – okrągłe, prostokątne, do ryb… co wybrać?

Większość z nas uwielbia w sezonie letnim raczyć się przysmakami przygotowywanymi na grillu. Choć dawniej wymagało to pewnego wysiłku i przygotowań, dzisiaj grillowanie jest szybkie i przyjemne.

Na rynku znajdziesz różnego rodzaju grille. Najtańsze i najbardziej powszechne są, oczywiście, grille na węgiel, choć coraz popularniejsze stają się grille gazowe, których zaletą jest szybki czas nagrzewania i prostota obsługi. Jeżeli masz ograniczoną ilość miejsca lub też nie dysponujesz ogrodem, a jedynie balkonem, idealnym rozwiązaniem jest grill elektryczny, którego możesz używać zarówno latem, jak i zimną, we wnętrzu własnej kuchni.

Bez względu na źródło ciepła ważnym detalem na który powinieneś zwrócić uwagę, jest ruszt na grilla. To najczęściej element, który da się całkowicie zdemontować, a co za tym idzie – dopasować go do indywidualnych potrzeb. Ruszta do grilla dzielimy przede wszystkim ze względu na materiał, z którego zostały wykonane:

  • rozmiar paleniska – stosowany głównie w tańszych modelach grilli, lekki i stosunkowo szybko nagrzewający się, odporny na korozję;
  • chromowany ruszt – lekki i trwały, łatwy w utrzymaniu czystości, dzięki zastosowaniu powłoki chromowanej odporny na uszkodzenia i korozję, zazwyczaj jednostronny;
  • porcelanowy ruszt na grilla – stalowa kratka do grilla pokryta dodatkową cienką warstwą ceramiczną, która nie tylko zapobiega przywieraniu potraw, ale również doskonale przewodzi i zatrzymuje ciepło;
  • ruszt żeliwny – najczęściej dwustronny (z kratką na grilla i gładką powierzchnią np. do hamburgerów), doskonale przewodzi temperaturę i szybko się nagrzewa, stosunkowo ciężki, lecz dzięki temu długo utrzymuje ciepło i równomiernie je oddaje. Idealny zwłaszcza gdy często grillujemy steki, ze względu na podatność na korozję wymaga jednak regularnej konserwacji (dokładnego osuszania i zabezpieczania olejem)

Wybierając ruszt do grilla ogrodowego, zwróć uwagę nie tylko na materiał, z którego zostanie wykonany, ale także jego rozmiary i kształt. Im większa powierzchnia rusztu, tym łatwiej będzie przygotować większą ilość potraw naraz, często jednak ograniczeniem bywa sama konstrukcja grilla i jedynym możliwym wyborem jest np. ruszt do grilla okrągły.

Warto zastanowić się, jakie potrawy przygotowujesz najczęściej. Jeżeli uwielbiasz przede wszystkim grillowane hamburgery lub ryby, być może optymalnym rozwiązaniem będzie specjalny ruszt na grilla ułatwiający przygotowanie właśnie tych konkretnych potraw. Pamiętaj, by zwrócić uwagę na takie szczegóły, jak sposób montażu rusztu czy obecność uchwytów, dzięki którym będziesz mógł wygodnie i bezpiecznie operować rusztem i np. zmieniać jego wysokość w trakcie grillowania.

Czyszczenie rusztu na grillu

3. Jak wyczyścić ruszt grilla albo ruszt ogniskowy?

Podstawową zasadą udanego i zdrowego grillowania, bez względu na to, czy przygotowujemy potrawy na grillu czy nad paleniskiem ogniska, jest regularnie czyszczenie rusztu grilla po każdym użyciu. Zaniedbanie tej czynności nie tylko może wpływać niekorzystnie na smak potraw i nasze zdrowie, ale również na żywotność rusztu. Jak prawidłowo powinno przebiegać czyszczenie grilla?

W pierwszej kolejności należy wypalić ruszt i znajdujące się na nim resztki jedzenia w wysokiej temperaturze przez około 10 minut. Jeżeli chodzi o czyszczenie grilla gazowego, najlepiej na ten czas maksymalnie odkręcić palniki. Następnie, w zależności od tego, jaki ruszt do grilla posiadamy, należy dobrać odpowiednią szczotkę i preparat do czyszczenia, który pozwoli usunąć zabrudzenia, a jednocześnie nie uszkodzi powierzchni rusztu.

Konserwacja i czyszczenie rusztu żeliwnego

Bez względu na to, jaki grill wybierzesz, ruszt żeliwny wymaga odpowiedniej konserwacji przy pomocy oleju roślinnego. Przed pierwszym użyciem grilla należy rozgrzać go odpowiednio, by wypalić pozostałości z procesu produkcyjnego. Następnie schłodzić go i przy pomocy rozpylacza lub silikonowego pędzelka pokryć jego powłokę grubą warstwą oleju z obu stron, szczególną uwagę zwracając na początek i koniec rusztu. Następnie po raz kolejny należy wypalić ruszt w wysokiej temperaturze, tak by olej wpiekł się w niego i stworzył nieprzywierającą warstwę.

Taką konserwację należy wykonywać najlepiej przed każdym użyciem, usuwając uprzednio zwęglone resztki. Także pojawienie się rdzy stanowi sygnał, że ruszt powinien zostać odpowiednio zakonserwowany.

Do czyszczenia grilla najlepiej zastosować stalową szczotkę, która usunie zanieczyszczenia i resztki rdzy z powłoki rusztu. Następnie należy umyć go delikatnie pod bieżącą wodą i po wyschnięciu zakonserwować grubą warstwą oleju.

Czyszczenie rusztu stalowego

W przeciwieństwie do rusztów żeliwnych ruszt ze stali nierdzewnej nie wymaga specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych ani konserwacyjnych. Czym wyczyścić grilla z rusztem nierdzewnym? Ważne, by nie stosować do tego szczotek lub zmywaków ze stali, których ostre krawędzie mogą uszkodzić powłokę antykorozyjną. Lepiej w tym wypadku sprawdzą się szmatka i odpowiedni płyn do czyszczenia.

Ruszt podwieszany żeliwny

4. Co warto dokupić razem z rusztem?

Kupując nowy ruszt do grilla, nie zapomnijmy o tym, by zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria do jego pielęgnacji. Tylko w ten sposób będziemy mogli się cieszyć pysznym grillowanym jedzeniem z w pełni funkcjonalnego rusztu przez długi czas.

Co powinno znaleźć się w takim podstawowym zestawie do pielęgnacji rusztów? To przede wszystkim szczotka do grilla, metalowa w przypadku rusztów żeliwnych i ze specjalnym włosiem dostosowanym do delikatnych powłok ceramicznych i rusztów ze stali nierdzewnej. Jeżeli posiadamy ruszt płaski, ciekawym rozwiązaniem jest druciana szczotka ze skrobakiem, który pozwoli w wygodny i szybki sposób usunąć wszelkie pozostałości po przygotowywanych potrawach. By czyszczenie było proste i przyjemne, warto zaopatrzyć się również w odpowiedni preparat do czyszczenia, przystosowany do stosowania na urządzeniach do przygotowywania jedzenia, łagodny i bezpieczny dla naszego organizmu, ale skuteczny w czyszczeniu stali i żeliwa.

  • Zamów i odbierz
  • Sprawdź dostępność w markecie
  • Szeroki wybór produktów
Do góry