Twoja przeglądarka ma wyłączoną obsługę plików cookie (ciasteczek).
Aby strona mogła działać prawidłowo, zmień ustawienia zabezpieczeń i odśwież stronę.
Kiedy przypada czas wysiewu poszczególnych warzyw? Jak właściwie przygotować rabaty warzywne pod sadzenie roślin? Kiedy nawozić i przekopywać ziemię? Jako początkujący ogrodnik na pewno zadajesz sobie te pytania. Przygotowaliśmy dla Ciebie kalendarz ogrodniczy z pracami w ogrodzie w poszczególnych miesiącach.
W tym miesiącu ogród jeszcze odpoczywa. Jednak już teraz możesz przygotować się na sezon ogrodniczy. Jeśli jeden z parapetów w Twoim domu lub mieszkaniu jest dobrze nasłoneczniony lub dysponujesz dodatkowym pomieszczeniem, gdzie da się umieścić lampę do hodowli roślin, możesz już zasadzić pierwsze roślinki. Wybierz warzywa lubiące ciepło, takie jak papryczki chilli, paprykę czy bakłażana. Jeśli chcesz wyhodować te warzywa, ale w mieszkaniu nie masz do tego warunków, poczekaj na wysiew, aż zrobi się cieplej. W maju możesz rozpocząć hodowlę tych ciepłolubnych warzyw, umieszczając je w szklarni lub pod folią. Styczeń to dobry miesiąc na wysiew sałaty, kalarepy i rzodkwi. Kiedy warzywa już wykiełkują i podrosną, przesadzisz je w marcu pod folię (roszponkę i szpinak wysiewasz od razu do gleby i hodujesz w szklarni lub pod folią). W styczniu na rabatach warzywnych widoczne będą odporne na mróz warzywa korzeniowe zasadzone w poprzednim roku takie jak np. topinambur i wężymord (skorzonera). W tym miesiącu zbierzesz też szpinak, botwinę i roszponkę oraz warzywa zimowe, takie jak jarmuż i brukselkę.
Luty, to podobnie jak styczeń, jeszcze nie miesiąc na pełne prace ogrodnicze. Jednak to dobry czas na przygotowanie ogrodu. Jeśli nie ma mrozu, możesz dokładnie przekopać i spulchnić ziemię. Dodatkowo możesz sprawdzić, jakiej jakości jest gleba i o jakie składniki mineralne warto byłoby ją wzbogacić. Dzięki temu będziesz wiedzieć, jakie nawozy dostarczać posadzonym już warzywom. Jeśli na rabatach rosną jeszcze warzywa zimowe, zapewnij im ochronę przed późnymi mrozami, przykrywając je np. słomą lub ściółką. W lutym możesz rozpocząć wysiew do doniczek karczochów, kapusty i selera (doniczki powinny stać w dobrze nasłonecznionym miejscu). Końcówka miesiąca to dobry czas na posianie endywii, sałaty rzymskiej i lodowej. Warzywa te uprawia się w szklarni, żeby zapewnić im optymalną temperaturę i ochronić przed mrozem. W lutym możesz zebrać posadzoną w poprzednim roku pietruszkę, o ile zabezpieczyłeś ją przed mrozami, przykrywając ją słomą lub ściółką. Luty jest miesiącem cięcia coraz bardziej popularnych winorośli.
Marzec to czas nawożenia i wzbogacania gleby składnikami mineralnymi. Wykorzystaj do tego kompost (ok. 5 l na 1 m2), obornik bydlęcy lub koński. Kompost połącz z glebą i pozostaw go na rabatach na ok. 10 dni. Po tym czasie oczyść grządki z chwastów. Jeśli w Twoim ogrodzie rosną maliny, przytnij ich pędy i przykryj rośliny. Przytnij też zioła, takie jak tymianek, szałwię czy rozmaryn. W marcu nadchodzi czas na pierwszy wysiew do gleby. Warzywa, które możesz już posiać to marchew, groch, bób, pietruszka, pasternak. Jeśli nie ma już przymrozków, bezpośrednio do gleby możesz zasadzić czosnek (wiosenne sadzenie), cebulę dymkę i chrzan. Jeśli chcesz posadzić wczesne ziemniaki, umieść je w niskich skrzynkach, tak żeby mogły wykiełkować.
W kwietniu nareszcie rozpoczyna się czas, kiedy możesz wysiewać warzywa bezpośrednio do gleby. Oczywiście, o ile nie ma już przymrozków. W szklarni lub już bezpośrednio w ogródku sadzi się:
W kwietniu przychodzi czas na rozsadę sałaty. Przygotuj dla niej mini szklarnię lub przykryj warzywo agrowłókniną. Dzięki temu ochronisz warzywo przed niskimi temperaturami i przyspieszysz jego wzrost. Zasiane lub posadzone warzywa, takie jak marchewka, kapusta czy cebula, przykryj specjalną ochronną siatką na owady.Jeśli zamierzasz posadzić ogórki, cukinię, dynię lub melony, najpierw wyhoduj je w doniczce na parapecie, a później przesadź do gleby. Dzięki temu szybciej uzyskasz plony. W kwietniu i tuż po wypuszczeniu pierwszych liści, przesadź do gleby hodowane od marca pomidory.
W maju zdarzają się jeszcze okresowe przymrozki, ale kiedy tylko przeminą, możesz rozpocząć wysiew takich roślin jak:
W maju wysiane wcześniej papryka i papryczki chilli są już na tyle wyrośnięte, że możesz wystawiać je na zewnątrz, kiedy jest ciepło. Chroń je jednak przed silnym wiatrem i bezpośrednim działaniem słońca. Po ostatnich majowych przymrozkach, możesz przesadzić je wraz z krzaczkami pomidorów bezpośrednio do gleby. Co dwa tygodnie usuwaj z krzaczków pomidorów niepotrzebne boczne pędy, tak żeby roślina wydała jak najobfitszy plon. W maju możesz wysadzić rozsady kapusty, selera i pora. Rabaty z marchewkami, botwiną i pasternakiem oczyść z nadmiaru sadzonek, tak żeby zapewnić roślinom dobre warunki do rozwoju. Pamiętaj również o zabiegu przerywania czyli przerzedzania roślin. Regularnie usuwaj chwasty z grządek i dobrze nawadniaj podłoże, żeby gleba nie wysychała. W maju zbierz szpinak i rabarbar.
W tym miesiącu możesz spodziewać się już pierwszych zbiorów rzodkiewek, sałaty i szpinaku, koperku. Pod koniec miesiąca zaczynamy zbiory bobu i grochu na zbiór zielony. Po zebraniu warzyw możesz wysiać ich kolejną partię. Na rabaty możesz posadzić brukselkę i jarmuż – wczesne ziemniaki są już gotowe do zbiorów, więc akurat zwalniają miejsce. Pod koniec czerwca nie zbieraj już rabarbaru. Roślina potrzebuje teraz czasu, żeby się zregenerować. Ziemię wokół warzyw wzbogać kompostem. Uzupełnij też składniki mineralne krzaczkom malin, stosując specjalny nawóz do krzewów owocowych. Usuń nadmiar kwitnących kwiatów na ogórkach, żeby roślina się wzmocniła i wydała dobry jakościowo plon.
W lipcu zbierasz coraz więcej dojrzałych warzyw, a wśród nich marchew, rzodkiewki, kalarepę, rzodkiew, seler korzeniowy, cukinię, fasolę szparagową i ziemniaki. Przez całe lato możesz cieszyć się też świeżymi ziołami. W lipcu możesz wysiać takie warzywa jak:
Zioła możesz rozsadzać już z sadzonek, co sprawia, że Twoja uprawa szybko się powiększa. Jeśli na rabacie posadziłeś kalafior, latem musisz go okryć. Wybierz największe liście i ułóż je tak, żeby przykrywały pąki kwiatowe (nie odrywaj liści, ale skieruj je w stronę pąków i przymocuj wykałaczkami). W lipcu zajmij się też krzaczkami malin. Obetnij wszystkie stare odgałęzienia i usuń uschnięte i opadnięte liście. Spulchnij ziemię wokół krzaczków i wymieszaj ją z kompostem. Jeśli uprawiasz bakłażany, teraz jest czas, żeby uszczknąć pęd główny, uniemożliwiając w ten sposób dalszy rozwój warzywa. Wyłam pędy boczne oberżyny i pozostaw maksymalnie 5-6 kwiatów na jednej roślinie.
W tym miesiącu nie tylko zbierasz plony, ale też sadzisz kolejne warzywa. W sierpniu ponownie możesz wysiać rzodkiewki, sałatę liściową i zimową odmianę marchwi. Na warzywnej rabacie możesz zasadzić też roszponkę, pory, szpinak i koperek. W sierpniu przesadź do ziemi wyhodowany wcześniej koper włoski. Jeśli uprawiasz dynie, obłóż je słomą, żeby warzywa nie brudziły się od spodu. Sierpień to miesiąc zbiorów:
We wrześniu czas na zbiory czerwonych buraków wysianych na przełomie kwietnia i maja. W tym miesiącu zbierzesz też::
We wrześniu możesz wysiać ponownie sałatę, roszponkę, botwinkę, rukolę i szpinak. Jeśli sadziłeś koper włoski, we wrześniu dostarcz mu uniwersalnego nawozu do warzyw. To samo zrób na rabatach z papryką i pomidorami. Regularnie usuwaj też kwiaty pojawiające się na krzaczkach papryki i pomidorów. W ten sposób wzmocnisz rośliny i uzyskasz z nich plon lepszej jakości. Na pustych rabatach, z których zebrałeś już wszystkie warzywa, wysiej rośliny wzbogacające glebę (np. rośliny motylkowate i mieszanki z trawami) powstrzymują wypłukiwanie składników odżywczych z gleby.
Ten miesiąc to zdecydowanie czas zbiorów. Na rabatach możesz pozostawić jeszcze warzywa odporne na działanie niskich temperatur, takie jak jarmuż, brukselkę i pasternak. Botwinę, czerwone buraki, kapustę pekińską i jesienną odmianę kalarepy przykryj włókniną, aby warzywa lepiej znosiły niskie nocne temperatury. Jeśli wystąpią już przymrozki, wykop te warzywa. W październiku możesz zasadzić zimową odmianę cebuli, czy też zasadzić czosnek. Cały czas dbaj o nowo zasadzone krzaczki malin, regularnie je podlewając, żeby dobrze się ukorzeniły.
W listopadzie dojrzewają różne odmiany kapusty. Możesz zbierać już chrzan i posiany w sierpniu szpinak. Warzywa zimowe, takie jak wężymord, pasternak, marchew i pietruszkę korzeniową musisz teraz ochronić przed nachodzącym zimnem. Wokół warzyw rozłóż kompost i mulcz (ochronną okrywę gleby) w postaci słomy. Ochrony przed zimnem potrzebuje też kapusta pekińska. Tę roślinę przykryj agrowłókniną i zbierz plony, kiedy tylko temperatury spadną poniżej 0°C. Warzywo owiń w wilgotny papier i przechowuj w chłodnym miejscu. W listopadzie zajmij się grządkami. Korzenie szpinaku i fasoli pozostaw w glebie, ponieważ odżywiają one ziemię. Usuń głąby kapuściane, żeby zapobiec rozwojowi kiły kapusty.
Kończy się sezon ogrodniczy. W tym miesiącu zbierzesz jeszcze topinambur, wężymord (skorzonerę), brukselkę, jarmuż i roszponkę. W glebie możesz pozostawić pasternak, bo jest odporny na mrozy i przetrwa zimę, jeśli przykryjesz go warstwą ochronną. W grudniu zbierz też zimową odmianę pora. Jeśli w Twoim ogrodzie ziemia jest gliniasta, zagrab ją jeszcze przed pierwszymi mrozami. Dzięki temu ziemia aż do wiosny pozostanie krucha mimo panującego mrozu. W grudniu warto też wapnować glebę, wyrównując jej pH (wcześniej sprawdź, jakie pH ma gleba i czy trzeba zastosować wapno).
Możesz zarezerwować wiele z produktów dostępnych na stronie, w najbliższym markecie i odebrać je w dogodnym dla siebie terminie
Zarezerwowane produkty będą przygotowane do odbioru już tego samego dnia. Możesz odebrać je wtedy, lub o dowolnej porze innego dnia, w ciągu 4 dni roboczych od złożenia zamówienia.
Płatność za zamówienie odbywa się w markecie, przy odbiorze produktów.
Jesteś zainteresowany konkretnym produtem, ale zależy Ci na tym, żeby najpierw obejrzeć go w markecie?
Na obi.pl sprawdzisz czy produkty, których szukasz, są dostępne w Twoim markecie.
W przypadku ich braku sprawdź też dostępność w marketach w okolicy.
Przeglądaj i wybieraj – na pewno znajdziesz coś dla siebie wśród naszych 50,000 produktów.
Pamiętaj, że po dokonaniu zmiany marketu, dane w koszyku, na liście zakupów i lub w porównanie produktów nie zostaną przeniesione.