Jak i gdzie założyć rozsadnik w ogrodzie?

jak-i-gdzie-zalozyc-rozsadnik-w-ogrodzie

Wiosna to czas siewu nasion warzyw, kwiatów i ziół. Późniejsza rozsada wysadzona do gruntu pozwoli cieszyć się plonami. Ale jak zabrać się do uprawy z nasion? Czego potrzebujesz do samodzielnej hodowli? Nasiona, ziemia, miejsce w pomieszczeniu, a na zewnątrz… rozsadnik.

1. Rozsadnik – jak zrobić i gdzie go zaplanować? 2. Jaką ziemię wybrać do rozsadnika?
3. Jak zasiać nasiona roślin w miniszlarni? 4. Rozsadnik w ogrodzie – jak przygotować rośliny?
5. Jak pielęgnować rozsady w ogrodzie?

1. Rozsadnik – jak zrobić i gdzie go zaplanować?

Rozsadnik to nic innego jak niewielki wydzielony obszar, na którym wysiewamy rośliny. Gdy osiągną one odpowiednią wysokość, przesadzamy je na miejsce stałe. Na rozsadnik wybieramy rośliny, które cechują się krótszym okresem wegetacji i brakiem wrażliwości na chłody. Przeznaczony jest dla roślin, których nie sieje się wprost do gruntu. Powinien on mieć szerokość około 120 cm szerokości.

Najlepszym miejscem na rozsadnik jest stanowisko nasłonecznione i ciepłe, jednocześnie osłonięte od wiatru. Przygotowanie podłoża w rozsadniku polega na przekopaniu ziemi na głębokość szpadla wczesną wiosną lub jesienią. Następnie rozkłada się na nim dojrzały już kompost, warstwę około 5 cm i miesza się go z wierzchnią warstwą gleby. Jeżeli nie mamy kompostu, możemy użyć gotowego podłoża do warzyw. Jeśli aura sprzyja, pracę na rozsadniku możemy zacząć pod koniec marca. W tym czasie mogą pojawić się przymrozki, dlatego warto mieć w zapasie agrowłókninę do osłony.

Rozsadnik można przygotować już jesienią. Jeżeli będziemy mieli taką potrzebę, to nasz rozsadnik możemy wykonać na podwyższeniu. Podwyższony rozsadnik ograniczamy deskami lub niskim murkiem z cegieł. Następnie przykrywamy go pryzmą liści, tak aby w okresie wiosennym nasze podłoże szybciej się ogrzało. Na tak przygotowanym stanowisku możemy wysiewać nasiona w rządkach, które powinny być oddalone od siebie o 15 cm.

2. Jaką ziemię wybrać do rozsadnika?

Aby warzywa czy kwiaty dały nam obfity plon, potrzebują dobrego podłoża. Specjalna ziemia do warzyw składa się z mieszanki torfów i nawozów, które dostarczą roślinom składników mineralnych, tak potrzebnych do ich rozwoju. Ponadto mieszanki te wzmacniają kiełkowanie i zapewniają zdrowy rozwój systemu korzeniowego.

Gotową rozsadę wysadza się bezpośrednio do ziemi wraz z bryłą torfową, co zabezpiecza jej system korzeniowy. Bardzo ważnym czynnikiem w uprawie rozsady jest właściwa ziemia pod warzywa. To dzięki niemu siewki mają dobrze rozwinięty system korzeniowy, jak również część nadziemną. Dobre podłoże to ziemia ogrodnicza, która zapewnia roślinom prawidłowy rozwój podczas całego okresu wzrostu. W sklepach można spotkać również specjalną ziemię do warzywnika, jest to specjalny substrat torfowy. Najlepiej, jeśli podłoże będzie próchniczne, lekkie, z dodatkiem torfu i piasku. Dzięki takiemu podłożu nie musimy dodawać nawozu, gdyż jest ono zasobne w składniki pokarmowe dla młodych siewek.

Uwaga – nie pomylmy się i nie wybierzmy innego podłoża, jak np. torf kwaśny! Ten posłużyć może tylko roślinom kwasolubnym.

3. Jak zasiać nasiona roślin w miniszlarni?

Z samodzielnie przygotowanej własnej rozsady warzyw i kwiatów płyną same korzyści. Przede wszystkim pozwala ona uzyskać dojrzałe warzywa znacznie wcześniej, niż wskazuje na to kalendarz. Ma to znaczenie zwłaszcza dla roślin, które wymagają cieplejszego klimatu, a ich okres wegetacyjny jest nieco dłuższy niż w Polsce. Dodatkowo wybór nasion jest znacznie większy niż gotowej rozsady warzyw, która dostępna jest w sprzedaży. Także pod względem finansowym jest to dużo korzystniejsza opcja.

Najważniejsze to wygospodarować miejsce na słonecznym, jasnym parapecie - najlepszy jest ten od południowej strony. Produkcję własnej rozsady, w zależności od rośliny, możemy rozpocząć już w połowie lutego. W tym czasie wysiewamy nasiona bobu i pora. Następna jest papryka, selery, wysokie odmiany pomidorów, sałaty oraz brokuły.

Do produkcji rozsady roślin mogą nam posłużyć skrzynki, plastikowe doniczki lub celulozowo-torfowe wielodoniczki, tzw. donice rozsadowe. Zaletą doniczek celulozowych jest możliwość umieszczenia ich w gruncie wraz z gotową rośliną, gdyż doniczka się rozpuści. Wygodnym i korzystnym rozwiązaniem są miniszklarenki. Umieszczamy w nich gotowe podłoże lub krążki torfowe pęczniejące. Są one w pełni organiczne, biodegradalne, lekkie i łatwe w użyciu. Gotową rozsadę wysadza się bezpośrednio do ziemi wraz z bryłą torfową, która zabezpiecza jej system korzeniowy.

Miniszklarnie z nasionami powinny znajdować się w miejscach bardzo jasnych i umiarkowanie ciepłych, gdy pojawią się pierwsze siewki. Zbyt mała ilość światła w tym tak bardzo ważnym czasie może skutkować wybijaniem roślin, a co za tym idzie, staną się one osłabione i wiotkie. Najlepsze miejsce dla naszych miniszklarni to strona południowa lub południowo-zachodnia. Pamiętajmy, aby pod miniszklarnią nie znajdował się grzejnik.

4. Rozsadnik w ogrodzie – jak przygotować rośliny?

Po wysianiu nasion bardzo ważnym zabiegiem jest podlewanie. Początkowo jest to delikatne zraszanie, po to, aby nie wypłukać nasion z podłoża. Nie możemy też doprowadzić do zalewania ziemi, gdyż nasze nasiona mogą zacząć gnić. Z czasem, gdy pojawią się pierwsze listki, starajmy się ich nie zalewać, ponieważ przy słonecznej aurze mogą zostać poparzone. Podlewamy dopiero po delikatnym przesuszeniu wierzchniej warstwy ziemi.

W czasie rozwoju roślin musimy przeprowadzić zabieg wzmacniający. Oczywiście mowa tu o pikowaniu, dzięki któremu korzenie pobudzane są do silniejszego wzrostu. Pikowanie stosujemy w przypadku sałaty, kalafiorów, papryki, kapusty, pomidorów. Gdy wykształcą się pierwsze 2-3 liście właściwe, wtedy przesadzamy je i obficie podlewamy.

Następnym zabiegiem, jaki musimy zrobić, jest hartowanie siewek. Nasze rośliny przyzwyczajone są już do cieplarnianych warunków, dlatego musimy pomóc im dostosować się do naturalnych temperatur, jakie panują w naszym ogrodzie. Z tego powodu na 10-14 dni przed wysadzeniem na miejsce stałe warto ograniczyć naszym roślinom podlewanie i wystawiać donice na zewnątrz, o ile tylko aura sprzyja. Dzięki temu obniżamy temperaturę i je wietrzymy. Początkowo młode siewki wystawiamy na zewnątrz na kilka godzin w ciągu dnia, ale na 2-3 dni przed wysadzeniem pozostawiamy na noc.

Wysadzanie na miejsce stałe przeważnie odbywa się w połowie maja. To jest czas, kiedy mija już ryzyko nocnych przymrozków. Rzeczą ważną podczas sadzenia roślin na miejsce stałe jest odpowiednia odległość między nimi. Dlatego warto zachować opakowanie po nasionach, dzięki któremu będziemy znać dokładne odległości. Zbyt gęste rośliny posadzone zbyt blisko nie będą się dobrze rozwijać, zaczną rywalizować ze sobą o promienie słoneczne, wodę i składniki pokarmowe w glebie. Rośliny zwyczajnie zaczną się zagłuszać. Jeżeli któraś z naszych roślin wymaga podpór, to stosujemy paliki lub rusztowania od razu przy sadzeniu roślin do gruntu. Późniejsze wbijanie podpór może prowadzić do uszkodzenia systemu korzeniowego. Przez pierwszych kilka dni dbamy o to, aby podłoże wokół roślin było stale wilgotne.

5. Jak pielęgnować rozsady w ogrodzie?

Jak już wcześniej zostało wspomniane, rozsady na miejsce stałe wysadzamy po 15 maja.

Pielęgnacja rozsady warzyw w ogrodzie polega na zapewnieniu roślinom optymalnych i komfortowych warunków do wzrostu.

Rozsada pomidorów

Pomidory tradycyjne czy pomidory koktajlowe - czy ich uprawa jest trudna?

Pomidorki koktajlowe nie mają zbyt wygórowanych wymagań. Rozsada pomidora powinna być posadzona w piaszczysto-gliniaste podłoże, przepuszczalne i zasobne w próchnicę. Stanowisko musi być słoneczne, gdyż w dużej mierze zależy od niego kolor i smak owocu pomidora. Na jeden metr kwadratowy sadzimy maksymalnie 3-4 rośliny. W nadmiernym zagęszczeniu pomidory będą bardziej narażone na porażenie przez choroby lub szkodniki, a owoce będą się gorzej wybarwiały.

Sadzenie pomidorów koktajlowych polega na posadzeniu ich w ziemi kilka centymetrów głębiej niż rosły w doniczce. Dolne liście powinny się znaleźć na poziomie gleby. Następnie dosypujemy żyźniejszego podłoża i dociskamy, aby powstał niewielki dołek. Podlewamy krzaczki pomidorów tak, aby nie zmoczyć liści. Jak sadzić pomidory koktajlowe z nasion? Postępujemy z nimi tak samo jak z tradycyjnymi odmianami.

Odmiany pomidorów wysokich, które dorastają do 1,5 m wysokości bądź wyżej, warto zabezpieczyć podporami. Będą one utrzymywać rośliny w pionie i uniemożliwią wyłamywanie się kruchych pędów. Pędy warto również podwiązać do postawionych podpór. Regularnie podlewamy sadzonki pomidorów, szczególnie w trakcie suszy. Musimy pamiętać, że przy nadmiernej wilgoci owoce mogą pękać.

Nawożenie pomidorów rozpoczynamy już po 2-3 tygodniach od wsadzenia rozsady. Możemy wykorzystać nawozy płynne oraz granulowane. Ważne w uprawie pomidora jest uszczykiwanie pędów i liści. Najczęściej pomidory prowadzimy na jeden pęd. Usuwamy wszystkie pędy boczne, które będą wyrastać z kątów liści. Gdy owoce znajdujące się najniżej osiągną około 3 cm średnicy, warto usunąć poniżej owocującego grona wszystkie liście.

Rozsada papryki

Możemy też wcześniej, w lutym, przeprowadzić siew papryki w warunkach domowych. Miejsce dla rozsady papryki powinno cechować się próchniczną i żyzną ziemią, osłoniętym i ciepłym stanowiskiem. Sadzonkom warto po jakimś czasie uszczykiwać wierzchołki wzrostu, dzięki czemu lepiej się rozkrzewią. W czasie wiązania owoców regularnie podlewamy rozsadę papryki. Odchwaszczone miejsce, gdzie rośnie papryka będzie chronić rośliny przed szkodnikami i chorobami.

Ważnym zabiegiem jest ogławianie roślin. Odłamujemy lub odcinamy górną część łodygi w odległości trzeciego liścia ponad ostatnim rozwiniętym owocem. Przeważnie zabieg ten przeprowadzamy pod koniec lipca lub na początku sierpnia. Robimy to po to, aby roślina nie marnowała niepotrzebnie energii na tworzenie następnych kwiatów i liści. Te owoce i tak nie zdążyłyby się w pełni rozwinąć, a lepiej wpłynie to na rozwój już uformowanych, młodych owoców.

Rozsada kapusty

Kapusta jest wymagającym warzywem. Ma ona spore wymagania wodne, dlatego trzeba ją często nawadniać, szczególnie podczas suszy. Podłoże powinno być żyzne i próchniczne. Kapusty dzielimy na odmiany wczesne i późne. Kapusty wczesne sadzimy do ziemi od końca kwietnia do połowy maja. Odmiany późne sadzimy w czerwcu. Musimy pamiętać o regularnym odchwaszczaniu gleby.

  • Zamów i odbierz
  • Dostawa
  • Sprawdź dostępność w markecie
Do góry