Drzewa i krzewy owocowe – wspaniały sposób na wzbogacenie własnego ogrodu!

Świeże owoce z własnego ogrodu są niewątpliwie pyszne! Ich główną zaletą nie jest jednak rozkosz dla podniebienia, tylko fakt, że samodzielnie uprawiając rośliny, wiemy dokładnie, skąd pochodzi ważna część naszej codziennej diety. Dotyczy to oczywiście nie tylko słodkich owoców, takich jak truskawki, wiśnie czy nektarynki, ale także jarzyn z własnej uprawy. W tym dziale leksykonu roślin OBI rzucimy jednak okiem przede wszystkim na słodkie przysmaki z własnego ogrodu. I tak na przykład dowiedzą się Państwo więcej o składnikach odżywczych zawartych w owocach, ich wartości dla zdrowia oraz o samodzielnej uprawie owoców. Najpierw jednak odpowiedzmy na pytanie: czym dokładnie są owoce? Pod tą zbiorczą nazwą kryją się organy powstające z kwiatów, zawierające nasiona. Owoce spożywane przez człowieka pochodzą zwykle z krzewów, drzew albo z wieloletnich roślin zielnych – bylin. Owoce są niezbędnym elementem zdrowej, zrównoważonej diety, gdyż zawierają przede wszystkim cenne witaminy, składniki mineralne i balastowe oraz węglowodany, jak również stosunkowo dużo wody. Rozmaite owoce różnią się przy tym nie tylko – w mniejszym lub większym stopniu – smakiem. Wszelkie małe oraz duże rośliny użytkowe występują też w szerokiej, zróżnicowanej gamie odmian. To samo dotyczy licznych wspaniałych barw oraz kształtów kwiatów, które często znacząco przyczyniają się do tego, że uprawiane rośliny owocowe mają swoją wartość również z estetycznego punktu widzenia.

Przysmak nie tylko dla podniebienia – uprawa owoców cieszy też oko!

W okresie kwitnienia rozmaite drzewa i krzewy owocowe oraz byliny urozmaicają krajobraz widocznymi z daleka kolorami oraz roztaczają przyjemne wonie, kuszące nie tylko dla owadów, na przykład pszczół czy motyli. Innymi słowy: dla każdego, kto chciałby za jednym zamachem wzbogacić swój ogród, działkę czy choćby balkon zarówno pod względem użytkowym, jak i estetycznym, rośliny owocowe na pewno będą trafionym wyborem. Przy tym do dyspozycji są zarówno gatunki dziko rosnące w naszej strefie klimatycznej, jak i egzotyczne, od drobnej poziomki (Fragaria), wymagającej stosunkowo mało miejsca, poprzez płożące się krzewy, takie jak jeżyna bezkolcowa (Rubus fruticosus) i winorośl właściwa (Vitis vinifera), aż po wysokie drzewa z okazałym pniem, takie jak czereśnia (Prunus avium) czy powszechnie lubiana jabłoń (Malus sylvestris).

Zdrowe owoce z balkonu – czemu nie? Warto spróbować!

Ten, kto chce z powodzeniem samodzielnie hodować zdrowe owoce, nie musi w tym celu budować szklarni ani zakładać oddzielnego sadu. Nie trzeba też koniecznie sadzić w ogrodzie wielkiej jabłoni ani bujnych krzaków malin. W zależności od gatunku rośliny i formy wzrostu może bowiem potrwać nawet kilka lat, zanim te zaczną owocować. Można osiągnąć pożądany efekt szybciej, mniejszym nakładem pracy i niemal bez zauważalnych zmian w otoczeniu, wykorzystując odpowiednie skrzynki na rośliny. Wiele praktycznych modeli świetnie nadaje się również do trzymania na balkonie. Można tak uprawiać między innymi nieduże krzewy o pysznych owocach, na przykład malinę (Rubus idaeus). Takie opcje nadają się wyśmienicie również jako rozwiązanie przejściowe – na przykład do czasu, aż drzewa posadzone na wolnym powietrzu zaczną owocować. Warto po prostu spróbować samemu – cała rodzina z pewnością będzie zachwycona smakowitymi i zdrowymi wynikami!

Cenne składniki zawarte w owocach i ich właściwości zdrowotne

Ponieważ wiele owoców składa się głównie z wody (70–90%), mają one stosunkowo niewielką wartość odżywczą i zawierają mało kalorii. Powszechnie wiadomo jednak, że w zamian są bogate w witaminy i składniki mineralne. Niemniej, różne rodzaje owoców zawierają odmienne składniki odżywcze w rozmaitych stężeniach. Podczas gdy owoce cytrusowe są bogate w witaminę C, orzechy generalnie zawierają dużo witamin B1, B2 i E. Jagody, na przykład czarna porzeczka (Ribes), winogrona (Vitis) czy poziomki (Fragaria) też są bogate w witaminę C, a także w witaminę E. Poza tym niemal we wszystkich owocach znajdują się ważne składniki mineralne, takie jak żelazo, wapń, potas, magnez oraz fosfor. Po wyglądzie można od razu poznać, które owoce są bogate w substancje balastowe. Analogicznie owoce posiadające ciemnożółty lub pomarańczowy miąższ zawierają więcej kwasu foliowego oraz beta-karotenu. Typowymi przykładami są tu brzoskwinia zwyczajna (Prunus persica) oraz morela pospolita (Prunus armeniaca). Średnia zawartość substancji balastowych wynosi w przypadku owoców ok. 3,7%. Do owoców o najniższej kaloryczności należą smaczne truskawki i papaja (Carica papaya), zawierające tylko 32 kcal na 100 g, oraz maliny (Rubus idaeus) i czarna porzeczka – ok. 33 kcal / 100 g. Na przeciwległym biegunie znajdują się awokado (Persa gratissima), zawierające 221 kcal / 100 g, i daktyle (Phoenix dactylifera) – aż 280 kcal / 100 g. Innymi słowy, w diecie odchudzającej generalnie lepiej sprawdzają się owoce z naszej strefy klimatycznej. Istnieje sprawdzony sposób, żeby uczynić owoce łatwiej strawnymi dla niemowląt oraz osób o wrażliwym układzie pokarmowym. Przed spożyciem należy je po prostu poddusić. Stają się wówczas lekkostrawne i na pewno nie zaszkodzą. Poza tym istnieje ogólna zasada mówiąca, że świeże owoce trawi się lepiej, kiedy są naprawdę dojrzałe czy wręcz przejrzałe. I tak na przykład śliwki (Prunus domestica) czy morele (Prunus armeniaca) rzadziej powodują problemy u osób z wrażliwym żołądkiem, kiedy są już całkiem miękkie.

Samodzielna uprawa i zbiór owoców – wszystko w swoim czasie!

W leksykonie roślin OBI prezentujemy Państwu wiele dalszych gatunków roślin owocowych, a także cenne rady dotyczące ich pielęgnacji i hodowli. Zasadniczo można powiedzieć, że drzewa owocowe takie jak jabłoń, grusza (Pyrus), śliwa czy wiśnia (Prunus cerasus) najlepiej sadzić na jesieni. Czas zbioru owoców zaczyna się pod koniec sierpnia i trwa do połowy października. Morele (Prunus armeniaca), brzoskwinie (Prunus persica) i czereśnie (Prunus avium) można natomiast zbierać już miesiąc czy dwa miesiące wcześniej. Prawie wszystkie rośliny owocowe – jednym z wyjątków jest tutaj czarna porzeczka – preferują widne, silnie nasłonecznione stanowisko. To znaczy, że w przypadku hodowania owoców na balkonie najlepiej nadaje się do tego celu południowa strona. W przypadku niemal wszystkich roślin podłoże powinno też być średnio wilgotne lub wilgotne. Jednym słowem trzeba spełnić pewne warunki, żeby już wkrótce móc się cieszyć zdrowymi owocami z własnej uprawy. Niemniej, w ogólnym rozrachunku rośliny owocowe są stosunkowo mało wymagające i łatwe w pielęgnacji. Więcej informacji na temat poszczególnych gatunków i odmian znajdą Państwo poniżej w leksykonie roślin OBI.

Najpopularniejsze produkty w kategorii Rośliny

  • Zamów i odbierz
  • Dostawa
  • Sprawdź dostępność w markecie
Do góry