Twoja przeglądarka ma wyłączoną obsługę plików cookie (ciasteczek).
Aby strona mogła działać prawidłowo, zmień ustawienia zabezpieczeń i odśwież stronę.
Zioła doceniane są nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również właściwości lecznicze. Ich dodatek to niezbędny element zdrowej, ale także smacznej kuchni. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że można hodować je wszędzie: w domu, na balkonie i w ogrodzie.
1. Jak uprawiać zioła? | 2. Zioła tradycyjne |
3. Zioła egzotyczne |
Aby cieszyć się aromatem i smakiem świeżych ziół musimy przede wszystkim znaleźć dla nich odpowiednie miejsce. Bez względu na to, czy będą one rosły w donicach czy na ogrodowych rabatach, warto zadbać, aby było ono zaciszne oraz osłonięte od wiatru i przeciągów (np. na parapecie okna, którego zazwyczaj nie otwieramy). Niektóre gatunki, takie jak mięta czy melisa, wolą stać w lekkim półcieniu. Inne, takie jak bazylia, lubią dużo słońca.
Zioła można wysiać samodzielnie z nasion lub kupić gotowe sadzonki, które koniecznie trzeba przesadzić do większych pojemników. Te hodowane w domu, sadzimy w osobnych doniczkach. Dzięki temu ich korzenie będą miały odpowiednio dużo miejsca. Zioła potrzebują regularnego podlewania. Jeśli zapewnimy im optymalne warunki, będą cieszyły nasze oczy i podniebienia przez długi czas.
Jakie zioła najczęściej wybieramy? Takie, które dobrze znamy. Do tych najbardziej tradycyjnych, znanych od pokoleń na polskich stołach należą: lubczyk, pietruszka, koper, mięta i majeranek. Ten pierwszy, do niedawna nieco zapomniany i niedoceniany, powrócił w wielkim stylu. Jego specyficzny smak i aromat sprawiają, że z powodzeniem zastępuje „sztuczną” kostkę bulionową.
W naszych ogródkach chętnie sadzimy zioła o działaniu leczniczym, takie jak rumianek i melisa. Napary z tych roślin znane są od pokoleń, m. in. jako remedium na bezsenność. Ponadto z powodzeniem uprawiamy też zioła, które przywędrowały do nas z krajów śródziemnomorskich. Bazylia, rozmaryn, tymianek, estragon, szałwia czy oregano od wielu lat królują w naszych kuchniach. Ich uprawa jest dosyć prosta. Pamiętaj, że większość z nich potrzebuje dużo światła i nie lubi chłodu.
Od kilku lat coraz większą popularnością cieszą się zioła egzotyczne. Coraz odważniej używamy ich do przyprawiania potraw, ale podejmujemy się także ich uprawy. Mowa tu o takich roślinach, jak curry, kolendra, stewia, pachnotka (shiso), bazylia tajska czy trawa cytrynowa. Ta ostatnia jest wprawdzie byliną, ale stanowi także bardzo popularną przyprawę w kuchni azjatyckiej. Ze względu na swój wygląd można ją z powodzeniem wykorzystać w ogrodzie jako roślinę ozdobną. Potrafi urosnąć do 1,5 m, a jej liście tworzą gęste, strzeliste kępy. Do jedzenia nadają się tylko bulwy i podstawy liści. Pozostałe zioła również nie wymagają ani specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych, ani wyjątkowych warunków. Jeśli więc lubimy oryginalne potrawy z egzotyczną nutą, z powodzeniem można je hodować w naszym klimacie.
Uprawa ziół nie wymaga ani umiejętności, ani specjalnych warunków. Przy odrobinie chęci i zaangażowania każdy może się cieszyć ich aromatem i smakiem. Ich dodatkową zaletą jest to, że liście niektórych z nich wyglądają równie pięknie, co rośliny ozdobne.
Możesz zarezerwować wiele z produktów dostępnych na stronie, w najbliższym markecie i odebrać je w dogodnym dla siebie terminie
Zarezerwowane produkty będą przygotowane do odbioru już tego samego dnia. Możesz odebrać je wtedy, lub o dowolnej porze innego dnia, w ciągu 4 dni roboczych od złożenia zamówienia.
Płatność za zamówienie odbywa się w markecie, przy odbiorze produktów.
Jesteś zainteresowany konkretnym produtem, ale zależy Ci na tym, żeby najpierw obejrzeć go w markecie?
Na obi.pl sprawdzisz czy produkty, których szukasz, są dostępne w Twoim markecie.
W przypadku ich braku sprawdź też dostępność w marketach w okolicy.
Przeglądaj i wybieraj – na pewno znajdziesz coś dla siebie wśród naszych 50,000 produktów.
Pamiętaj, że po dokonaniu zmiany marketu, dane w koszyku, na liście zakupów i lub w porównanie produktów nie zostaną przeniesione.