Asortyment

USŁUGI

Mój sklep
Warszawa ul. Puławska
ul. Puławska 427
02-801 Warszawa
Zmień sklep
Wróć
Zmień sklep
Nie można określić lokalizacji
Pokaż więcej sklepów
Znajdź swój sklep na mapie
Stwórz z nami kuchnię marzeń! Umów się do strefy projektowania, gdzie pomogą Ci nasi projektanci. Możesz też skorzystać z Planera 3D, dzięki któremu samodzielnie zwizualizujesz projekt swojej kuchni.
Sprawdź szczegóły
Chcesz stworzyć projekt swojej łazienki? Jesteś w idealnym miejscu, aby urzeczywistnić swoje marzenie! Stworzymy dla Ciebie wyjątkowy projekt wnętrza, który zostanie idealnie dopasowany pod Twoje wymagania. Wystarczy, że umówisz się do strefy projektowania!
Sprawdź szczegóły
Stwórz swój mały raj na ziemi. Zaplanuj wygląd ogrodu, balkonu czy tarasu i ciesz się naturą we własnym domu! Skąd czerpać inspiracje? Jak zacząć? Kliknij i dowiedz się więcej!
Sprawdź szczegóły
Sprawdź usługi, z których możesz skorzystać bezpośrednio w naszych marketach oraz poprzez naszą stronę. Zadbamy o wszystko, czego w danym momencie potrzebujesz.
Sprawdź nasze usługi
Brakuje natchnienia? Przygotowaliśmy szeroki wybór aranżacji, które z pewnością staną się dla Ciebie źródłem inspiracji. Który styl Cię interesuje? Jakie dodatki wybrać? Kliknij i zainspiruj się!
Zobacz wszystkie
Wszystko w jednym miejscu! Czy to nie brzmi cudownie? Sprawdź nasze najnowsze katalogi, które z pewnością zachęcą Cię do zmian!
Zobacz wszystkie
Nie wiesz, jak zabrać się do aranżacji Twojego wnętrza? Dzięki naszym wskazówkom będzie to niezwykle proste i efektowne! Warto wspomnieć o trikach DIY, które sprawią, że pomieszczenie będzie jedyne w swoim rodzaju.
Zobacz więcej

Twoja przeglądarka ma wyłączoną obsługę plików cookie (ciasteczek). Aby strona mogła działać prawidłowo, zmień ustawienia zabezpieczeń i odśwież stronę.

Twoja przeglądarka jest nieaktualna. Zaktualizuj przeglądarkę, by korzystać z tej strony bezpieczniej, szybciej i po prostu sprawniej.

Jak zrobić przetwory z owoców i warzyw?

38-jak-zrobic-przetwory-z-owocow-i-warzyw

Są zdrowe, naturalne i przede wszystkim smaczne. Domowe przetwory są jak powiew lata w zimowe poranki. Cieszą smakiem i aromatem, ale także odżywiają, leczą i podnoszą odporność w okresie infekcyjnym.

1. Dobry produkt to podstawa 2. Jak skutecznie konserwować przetwory?
3. Pasteryzacja

1. Dobry produkt to podstawa

Najlepsze warzywa i owoce, to te ze sprawdzonego źródła. Jeśli nie masz własnego sadu lub ogrodu, wybierz produkty ekologiczne lub od zaufanych dostawców. Na przetwory rzadko nadaje się żywność z supermarketów, ponieważ zazwyczaj jest długo przechowywana w chłodniach. Poza tym może zawierać duże dawki pestycydów i herbicydów.

Na domowe przetwory wybieraj świeże, jędrne i dojrzałe owoce i warzywa. Tylko takie, zamknięte w słoikach, na długo zachowają wyjątkowy smak i wartości odżywcze. Do niektórych przetworów możesz wybrać lekko niedojrzałe, np. ogórki do kiszonek i gruszki do marynaty w occie, lub trochę przejrzałe, takie jak śliwki do powideł. Produkty przygotuj od razu po zbiorze lub kupnie, dokładnie umyj i osusz.

2. Jak skutecznie konserwować przetwory?

Przetwory z owoców i warzyw wymagają odpowiedniego przygotowania i zakonserwowania, aby mogły przetrwać do jesieni, a nawet zimy. Dżemy, soki i konfitury utrwalaj cukrem – im więcej owoce zawierają pektyn, czyli miąższu i skórki, tym mniej cukru dodawaj do konserwacji. Buraczki, kapustę i ogórki zakwaszaj lub kiś solą, by mikroby do fermentacji kwasu mlekowego rozmnażały się, a tym samym zakonserwowały przetwory w beczkach lub wiaderkach. Kiszonki ugniataj, by usunąć z nich tlen, posól i pozwól im dojrzewać przez 4 tygodnie. Warzywa i grzyby marynuj octem z dodatkiem soli, cukru i przypraw.

Aby w pełni cieszyć się przetworami z sezonowych owoców i warzyw, po utrwaleniu umieść je w odpowiednio przygotowanym naczyniu. Do dżemu, przecieru, marynowanych warzyw i grzybów, sprawdzą się zakręcane małe słoiki, a do ogórków – duże słoje lub weki z pokrywą i gumową uszczelką. Przed nałożeniem słoiki umyj i wyparz. Włóż je do garnka z zimną wodą, doprowadź do wrzenia i utrzymuj w tym stanie przez 5 min. Możesz również wysterylizować słoiki z wieczkami w nagrzanym do 100 st. C piekarniku.

3. Pasteryzacja

Aby zlikwidować drobnoustroje i zabezpieczyć przetwory przed dostaniem się do środka powietrza, należy je pasteryzować. Podgrzane w słoikach powietrze rozpręża się, uwypukla nakrętkę, a po ostudzeniu – wciąga ją do środka chroniąc zawartość. Istnieją dwa podstawowe sposoby pasteryzacji: na morko i na sucho. Pierwsza metoda polega na gotowaniu słoików w garnku, druga na umieszczaniu ich w piekarniku podgrzanym do 130ᵒC na 30-40 minut.

Rodzaj pasteryzacji jest uzależniony od naszych preferencji, ale także rodzaju słoika. W piekarniku nie powinno się pasteryzować słoików typu „weck”, ponieważ pod wpływem temperatury mogą popękać w nich gumowe uszczelki. Wszystkie inne słoiki można pasteryzować w dowolny sposób. Po wystygnięciu warto je opisać, podając na etykiecie nie tylko zawartość, ale też datę wykonania.

Gdzie najlepiej je przechować, żeby przetrwały jak najdłużej? W chłodnym (4-8ᵒC), suchym i przewiewnym miejscu, bez dostępu do promieni słonecznych. Piwnica to miejsce idealne, ale jeśli jej nie posiadasz, wygospodaruj osobną szafkę w najchłodniejszym miejscu mieszkania lub domu. Może to być również garaż, w którym temperatura nie spada poniżej 0ᵒC. Pamiętaj, że zbyt długie przechowywanie (powyżej pół roku) obniża walory smakowe oraz odżywcze.

Do góry