Drewno opałowe – jak przygotować i składować drewno na opał

jak przygotować i składować drewno opałowe

Drewno opałowe powinno mieć wysoką kaloryczność i odpowiedni poziom wilgoci, ponieważ suche i twarde szczapy to najważniejszy składnik każdego paleniska. Sprawdź, jak wybrać najlepszej jakości drewno na opał i jak je przechowywać, aby miało doskonałe właściwości w kolejnym sezonie grzewczym.

Jednym z najważniejszych parametrów drewna kominkowego jest kaloryczność (wartość opałowa). To ona wskazuje, ile energii można uzyskać w trakcie spalania określonej masy drewna. Kaloryczność zwykle wyrażona jest w kwh/mp (kilowatogodzinach na metr przestrzenny) i im jej wartość jest wyższa, tym drewno oddaje więcej ciepła.

Z tego artykułu dowiesz się:

Kiedy najlepiej kupować drewno opałowe?
Co jest potrzebne do przygotowania drewna na zimę?
Jak zadbać o bezpieczeństwo przy pracy z drewnem?
Jak sezonować drewno na opał?
Czym można palić zamiast drewna?
drewno kominkowe - jak przechowywać drewno kominkowe

Cena drewna opałowego – kiedy najlepiej je kupić?

Im bliżej sezonu grzewczego, tym cena drewna opałowego wzrasta. Rynek oferuje najkorzystniejsze stawki za opałz końcem zimy i wiosną (zwłaszcza na przełomie marca i kwietnia), gdy zapotrzebowanie na drewno jest coraz mniejsze i sklepy oraz składy budowlane proponują atrakcyjne oferty.

Cena drewna opałowego zależy m.in. od poziomu wilgotności i wartości energetycznej. Podstawowa stawka to ok. 300 zł/mp. Wyższą kwotę – ok. 340 zł/mp – trzeba zapłacić za suche szczapy o wilgotności poniżej 20% albo za drewno grabu, które ma najwyższą kaloryczność (2200 KWh/mp). Jest to stawka za kawałki w standardowym rozmiarze (30-40 cm), na indywidualne zamówienie i za dodatkową opłatą można zamówić kawałki drewna dowolnej wielkości.

Drewno kominkowe zakupione o takiej porze roku to nie tylko oszczędność, ale także możliwość osiągnięcia najlepszych parametrów wilgotności. Szczapy składowane przez kilka miesięcy w suchym i przewiewnym miejscu (najlepiej w drewutni) będą mieć doskonałe właściwości i z powodzeniem wykorzystasz je w kominku lub piecu konwencjonalnym. Zawartość wody w kawałkach drewna kominkowego nie powinna być wyższa niż 20%, a najlepiej, gdy nie wynosi więcej niż 15%. Suche drewno pali się wolniej i jest nawet dwukrotnie bardziej kaloryczne niż drewno świeżo ścięte – im większa wartość opałowa drewna, tym mniej opału zużyjesz do ogrzania domu w danym sezonie grzewczym.

pilarka spalinowa - narzędzia do przygotowania opału

Narzędzia i maszyny przydatne przy obróbce drewna na opał

Drzewo na opał najczęściej poddawane jest obróbce ręczną siekierą. Jest to klasyczne rozwiązanie, które sprawdza się wyłącznie przy niewielkiej ilości opału – przy cięciu dużych ilości drewna siekiera będzie nieefektywna, a praca zabierze dużo czasu i energii.

Do obróbki większych partii drewna lepiej sprawdzi się łuparka do drewna. To specjalna maszyna, która ułatwia dzielenie większych pniaków na mniejsze kawałki. Ma intuicyjną obsługę i przy użyciu większej siły nacisku dobrze radzi sobie także z twardymi gatunkami drewna. Zanim podziabiesz drzewo siekierą lub łuparką, potnij je na mniejsze kawałki pilarką elektryczną albo spalinową

Pilarka elektryczna to lekki i poręczny sprzęt, który nadaje się do drobnych prac przydomowych. Urządzenie wymaga stałego dostępu do sieci elektrycznej, ale nie trzeba zasilać go paliwem.

Mocniejszym sprzętem jest pilarka spalinowa. Bez trudu poradzi sobie z mniejszymi i większymi kawałkami drewna i nie trzeba podłączać jej do prądu. Ma znacznie lepsze osiągi niż model elektryczny, ale jest cięższa i mniej poręczna.

Bezpieczeństwo pracy z drewnem

Nawet najmniej skomplikowana i krótko trwająca obróbka drewna wymaga zachowania podstawowych zasad bezpieczeństwa. Najważniejsze reguły, o jakich trzeba pamiętać podczas przygotowywania opału na zimę, to:

  • noszenie odzieży ochronnej – bez względu na to, czy pracujesz siekierą czy pilarką, załóż wygodne ubranie (np. kombinezon roboczy lub ogrodniczki) i solidne buty – najlepiej z twardym czubem i antypoślizgową podeszwą. Zanim przystąpisz do pracy, schowaj sznurówki do wnętrza buta i zapnij bluzę lub kurtkę, tak aby dobrze przylegała do ciała i nie stwarzała ryzyka zahaczenia o żadną część odzieży. Na ręce załóż rękawice, które pozwolą uniknąć zadrapań, odcisków i drzazg. Niezbędny jest także kask oraz okulary zabezpieczające głowę i oczy przed odpryskującymi kawałkami drewna. Jeśli w trakcie cięcia drzewa będziesz używać piły łańcuchowej lub pilarki stołowej, załóż słuchawki albo zatyczki na uszy.
  • przygotowanie miejsca pracy – przed rozpoczęciem obróbki drewna przygotuj sprzęt i sprawdź jego sprawność. Upewnij się, że w pobliżu nie ma osób niepożądanych i usuń wszelkie niepotrzebne przedmioty, o które możesz się potknąć.
  • w trakcie obróbki drewna – jeśli używasz siekiery, trzymaj ją oburącz, stojąc w lekkim rozkroku. Pieniek, na którym będziesz rąbać kawałki drewna, powinien być solidny, stabilny i szerszy niż pozostałe szczapy. Podczas pracy z pilarką łańcuchową wykonuj płynne i spokojne ruchy, także wtedy, gdy drewno stawia opór i nie łatwo je przeciąć. Używając pilarki stołowej, nie trzymaj rąk w pobliżu ostrza. Kawałki drewna przesuwaj popychaczem, a wióry usuwaj wyłącznie po wyłączeniu maszyny.
drewutnia - najlepsze miejsce do przechowywania opału

Sezonowanie drewna na opał – jak długo, w jakich warunkach?

Opał do kominka wymaga sezonowania. Jest to proces, który pozwala zredukować poziom wilgoci i uzyskać wysoką kaloryczność drewna. Optymalny czas sezonowania to dwa lata.

W trakcie sezonowania drzewo kominkowe należy przechowywać w specjalnym pomieszczeniu. Najlepszym miejscem jest drewutnia; jej ażurowe ściany i zadaszenie ochronią opał przed deszczem i śniegiem, jednocześnie zapewniając wentylację i swobodny przepływ powietrza pomiędzy kawałkami drewna. Przechowywanie drewna sezonowanego znacznie ułatwia podzielenie wnętrza drewutni na dwie części i ułożenie w jednej z nich wysuszonego drewna gotowego do palenia w kominku, a w drugiej świeżego, przeznaczonego na kolejne lata.

Układając opał w drewutni, zachowuj ok. 5-10 cm odstępu od ścian altany i luźno układaj kolejne warstwy drewna – jedna na drugiej. Zmniejszysz w ten sposób ryzyko gnicia szczap pod wpływem gromadzącej się wody. Najlepiej, jeśli drewno będzie leżało przy południowej ścianie drewutni, a wysokość sterty drewna nie będzie większa niż 1,5 m.

Pellet

Jeśli nie drewno, to co? Czym palić w piecu i kominku?

Właściwie sezonowane drewno to ekologiczny opał do kominka, który zapobiega tworzeniu szkodliwych związków i wydzielaniu ich do atmosfery. Alternatywny eko opał to:

  • brykiet – najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest brykiet drzewny wykonany z prasowanych trocin. Ma wysoką efektywność grzewczą, a podczas jego produkcji nie używa się żadnych chemicznych substancji wiążących ani klejów, które mogłyby zanieczyszczać środowisko lub stwarzać zagrożenie dla zdrowia domowników. Podczas spalania brykiet nie emituje czadu, dużej ilości dymu oraz nie zostawia stosów popiołu. Brykiet drzewny jest łatwy w przechowywaniu i szybko się rozpala. W sprzedaży znajdziesz też brykiet węglowy. Mimo że łatwo się rozpala, nie jest to ani rozwiązanie ekologiczne, ani bezpieczne dla zdrowia, ponieważ w trakcie spalania zachodzi ryzyko zaczadzenia.
  • pellet – opał stworzony z naturalnych komponentów. Ma postać niewielkich pałeczek i jest łatwy w przechowywaniu. Podobnie jak brykiet drzewny, nie zawiera toksycznych dodatków i jest produkowany z trocin, kory i wiórów. Pellet ma niską wilgotność – nie większą niż 1% – i jest wydajnym paliwem do komina i kominka.

Obok kwestii dotyczącej tego, czym palić w piecu, warto zastanowić się także nad tym, czym rozpalić ogień w piecu i kominku. Dawniej jednym z najpopularniejszych sposobów było wzniecanie ognia podpaloną gazetą. Jest to szkodliwe rozwiązanie, ponieważ w trakcie spalania farba drukarska wydziela toksyczne związki, które są niebezpieczne dla zdrowia i środowiska. Lepszą metodą są ekologiczne podpałki w postaci ścinek z drewna lub wełny drzewnej.