Asortyment

USŁUGI

Mój sklep
Warszawa ul. Puławska
ul. Puławska 427
02-801 Warszawa
Zmień sklep
Wróć
Zmień sklep
Nie można określić lokalizacji
Pokaż więcej sklepów
Znajdź swój sklep na mapie
Stwórz z nami kuchnię marzeń! Umów się do strefy projektowania, gdzie pomogą Ci nasi projektanci. Możesz też skorzystać z Planera 3D, dzięki któremu samodzielnie zwizualizujesz projekt swojej kuchni.
Sprawdź szczegóły
Chcesz stworzyć projekt swojej łazienki? Jesteś w idealnym miejscu, aby urzeczywistnić swoje marzenie! Stworzymy dla Ciebie wyjątkowy projekt wnętrza, który zostanie idealnie dopasowany pod Twoje wymagania. Wystarczy, że umówisz się do strefy projektowania!
Sprawdź szczegóły
Stwórz swój mały raj na ziemi. Zaplanuj wygląd ogrodu, balkonu czy tarasu i ciesz się naturą we własnym domu! Skąd czerpać inspiracje? Jak zacząć? Kliknij i dowiedz się więcej!
Sprawdź szczegóły
Sprawdź usługi, z których możesz skorzystać bezpośrednio w naszych marketach oraz poprzez naszą stronę. Zadbamy o wszystko, czego w danym momencie potrzebujesz.
Sprawdź nasze usługi
Brakuje natchnienia? Przygotowaliśmy szeroki wybór aranżacji, które z pewnością staną się dla Ciebie źródłem inspiracji. Który styl Cię interesuje? Jakie dodatki wybrać? Kliknij i zainspiruj się!
Zobacz wszystkie
Wszystko w jednym miejscu! Czy to nie brzmi cudownie? Sprawdź nasze najnowsze katalogi, które z pewnością zachęcą Cię do zmian!
Zobacz wszystkie
Nie wiesz, jak zabrać się do aranżacji Twojego wnętrza? Dzięki naszym wskazówkom będzie to niezwykle proste i efektowne! Warto wspomnieć o trikach DIY, które sprawią, że pomieszczenie będzie jedyne w swoim rodzaju.
Zobacz więcej

Twoja przeglądarka ma wyłączoną obsługę plików cookie (ciasteczek). Aby strona mogła działać prawidłowo, zmień ustawienia zabezpieczeń i odśwież stronę.

Twoja przeglądarka jest nieaktualna. Zaktualizuj przeglądarkę, by korzystać z tej strony bezpieczniej, szybciej i po prostu sprawniej.

Choroby winorośli, agrestu i porzeczki – jak chronić krzewy owocowe przed chorobami?

choroby winorośli, agrestu i porzeczki - ochrona krzewów owocowych

Choroby winorośli, porzeczek i agrestu mogą zniszczyć nawet większą część plantacji i sprawić, że krzewy będą słabo owocować. Najczęściej choroby uszkadzają liście, przez co ograniczona jest zdolność do fotosyntezy i wzrost rośliny. Zobacz, czym jest rdza wejmutkowo-porzeczkowa, czym charakteryzuje się mączniak agrestu i jak zwalczana jest antraknoza.
Do skutecznej walki z chorobami i szkodnikami krzewów owocowych niezbędne jest rozpoznanie czynników patogenicznych w możliwie jak najwcześniejszej fazie rozwoju i dobór skutecznego środka ochrony roślin.

1. Choroby porzeczek 2. Choroby agrestu
3. Profilaktyka i zwalczanie chorób agrestu i porzeczek 4. Choroby winorośli

1. Choroby porzeczek

    Choroby porzeczek powodowane są przez wirusy, bakterie lub grzyby. Niektóre z nich dotykają nie tylko krzaków porzeczki, ale też agrestu. Krzewy owocowe najczęściej niszczą:

  • • Amerykański mączniak agrestu – jest chorobą, która atakuje zarówno porzeczkę, jak i agrest. Rozwojowi sprzyja mała ilość deszczu i ciepłe lato. Większe ryzyko zachorowania na mączniaka agrestu mają krzewy, które są gęsto posadzone. Objawem jest biały, mączysty osad widoczny na liściach i zieleniach wierzchołkowych. Z biegiem czasu nalot zaczyna zmieniać kolor na szarobrunatny i uwidaczniają się w nim niewielkie czarne punkty – to kolonie zarodników grzyba. Choroba sprawia zamieranie tkanek liścia i pędów szczytowych. Krzewy wolniej rosną, a owoce stają się mniej atrakcyjne wizualnie i smakowo. W szczytowej fazie rozwoju mączniak zajmuje też młode pąki, przez co niemożliwy jest rozwój krzewu wiosną.
  • • Antraknoza (opadzina) liści porzeczki jest najbardziej niebezpieczną chorobą, która niszczy porzeczkę i agrest. Jej rozwój potęgują intensywne opady deszczu (wiosną) i gęste nasadzenia roślin. Patogen ma zdolność zimowania w zakażonych pędach. Objawem antraknozy są małe nekrotyczne plamki (o wielkości od 1 do 2 mm), które można dostrzec na starszych, dolnych liściach w ostatnich dniach maja lub w pierwszym tygodniu czerwca. Plamy znajdują się przy krawędzi liścia. Z biegiem czasu ogniska choroby robią się ciemniejsze i zaczynają się powiększać. W lipcu zarażone liście zaczynają opadać, a bezlistne krzewy mają tendencję do przemarzania. Krzaki, które przetrwają zimę, nie mają dużo pąków, ich owoce są karłowate i niesłodkie.
  • • Rdza wejmutkowo-porzeczkowa – choroba, którą powoduje grzyb wywoływany przez sosnę wejmutkę i krzew porzeczki. Zarodniki tego patogenu potrafią zimować w opadłych liściach i dawać objawy zakażenia w sezonie wiosennym. Rdza wejmutkowo-porzeczkowa objawia się żółtopomarańczowymi plamami, które z czasem zmieniają swój kolor na brunatny. Chore liście zaczynają zasychać i opadać. Krzewy są osłabione, łatwiej przemarzają i wydają słabszy plon.

choroby-2

2. Choroby agrestu

    Choroby agrestu powodują słabszy i mniej obfity zbiór owoców. Poza tym, że krzewy atakuje mączniak agrestu i antraknoza liści, roślinę niszczy też:

  • • Rdza agrestowo-turzycowa – to choroba grzybowa spowodowana przez obfite opady deszczu ciepłą jesienią oraz ulokowanie sadzonek na terenach podmokłych bądź w pobliżu nieużytków. Objawia się żółtopomarańczowymi plamami na liściach.
  • • Czarna plamistość – do jej rozwoju przyczynia się grzyb. Służą mu słoneczna lokalizacja i wysoka wilgotność powietrza. Oznaką choroby są czarne plamy zajmujące owoce. Rozwój patogenu zaczyna się wiosną, ale objawy porażenia najlepiej widać tuż przed zbiorami. Grzyb powoduje wysuszone, nieregularne, czarne plamy na skórce owoców. Na silnie zainfekowanych krzewach grzyb zajmuje też wierzchołki pąków.

choroby-3

3. Profilaktyka i zwalczanie chorób agrestu i porzeczek

Właściwa pielęgnacja i profilaktyka krzewów owocowych to najskuteczniejszy sposób na ograniczenie ryzyka zachorowań roślin. Do najważniejszych zabiegów agrotechnicznych należą:

  • • usuwanie krzewów i pędów, na których zaczynają pojawiać się zalążki choroby, oraz sezonowe wygrabianie liści, które opadły pod krzew. W takich złogach mogą mnożyć się i zimować różne patogeny (m.in. zarodniki plamistości);
  • • sadzenie krzewów owocowych w odpowiedniej lokalizacji – agrest i porzeczki najlepiej rosną na stanowiskach oddalonych od starych, zaniedbanych i porośniętych chwastami plantacji;
  • • zakup sadzonek kwalifikowanych, które można dostać w sprawdzonych sklepach ogrodniczych lub profesjonalnych szkółkach;
  • • regularnie przeprowadzane przycinanie sanitarne i prześwitujące oraz nawożenie krzewów;
  • • częsta i dokładna lustracja krzewów – jej celem jest dostrzeżenie patogenów w możliwie najwcześniejszym stadium i określenie stopnia ich szkodliwości.

Choroby porzeczki i agrestu można skutecznie zwalczać, stosując różne środki chemiczne. Jest to jednak rozwiązanie zalecane tylko wtedy, gdy inne zabiegi agrotechniczne okazują się być nieskuteczne. Zwalczanie antraknozy liści i innych chorób umożliwi wykonanie oprysku środkiem z substancją czynną taką jak piraklostrobina lub mankozeb. Zabieg ten działa zapobiegawczo i ogranicza także rozwój innych chorób. Zaleca się wykonywanie go w czterech seriach:

  • • zanim krzew zacznie kwitnąć,
  • • po zakończeniu kwitnienia,
  • • po upływie dwóch tygodni od poprzedniego pryskania,
  • • po zbiorze owoców.

W przypadku chorób krzewów owocowych skutecznym zabiegiem, który ogranicza rozwój patogenu, jest wycinanie i palenie wierzchołków, na których znajdują się zarodniki grzyba. Pędy bardzo silnie zarażone zaleca się wycinać w okresie wegetacji. Wycięte gałęzie trzeba usunąć z plantacji i spalić.

choroby-2

4. Choroby winorośli

Choroby winogron sprawiają, że rośliny są mniej odporne na zmienne warunki atmosferyczne. Kondycja winorośli jest znacznie gorsza, a owoce nie nadają się do jedzenia. Do najpoważniejszych chorób należą:

  • • Mączniak rzekomy – ma agresywny przebieg i atakuje kolejno liście, latorośle, kwiatostan i jagody. Jego obecność można dostrzec pomiędzy czerwcem a lipcem. Warunki, które sprzyjają rozwojowi grzyba to ciepłe, deszczowe dni. Oznaką mączniaka rzekomego są charakterystyczne tłuste plamy. Na młodych liściach mają oliwkowobrązowe zabarwienie i są przezroczyste. Na starych liściach wybroczyny wyglądają jak mozaika – od dołu pokrywa je fioletowobiały osad. Pod wpływem wilgoci w powietrzu liście zaczynają zmieniać kolor na brązowoczerwony. Faza rozwoju na inne części winorośli to żółknące i usychające kwiaty oraz brązowiejące i opadające owoce.
  • • Antraknoza winorośli – to choroba grzybicza, która lubi wilgotne warunki. Objawia się małymi plamkami na wszystkich zielonych częściach winorośli. Z rozwojem choroby wybroczyny stają się czerwonobrązowe, a potem czarne. Wysuszone tkanki zaczynają się wykruszać, a zwinięte liście opadają. Antraknoza zajmuje też łodygi latorośli, powodując zgrubienia, pęknięcia i rozległe rany. Patogen dotyka też owoców. Zarażone jagody są pokryte plamami w kolorze szarym z brązową obwódką. Miejsca ran są twarde i zaczynają zasychać.

Jak zwalczać choroby winorośli i im zapobiegać?



Choroby winogron najczęściej są spowodowane przez grzyby. Zarodniki patogenów zimują w suchych liściach i mogą przenosić się z wiatrem. Dlatego ważnym zabiegiem profilaktycznym jest częsta i dokładna lustracja plantacji oraz regularne cięcie krzewów. Podstawą obserwacji jest kontrola liści. Nawet drobne osady i przebarwienia mogą być pierwszym symptomem choroby. Patogeny pojawiają się w różnych fazach rozwoju rośliny, dlatego nie należy rezygnować z lustracji krzewów także w fazie wzrostu i dojrzewania owoców.

Dodatkowo zaleca się usuwanie chwastów oraz grabienie opadłych liści, ponieważ ogranicza to pierwotne źródło choroby. Ważnym zabiegiem jest także nawożenie nawozem wieloskładnikowym z mikroelementami. Dzięki niemu krzewy będą mieć dobre warunki do wzrostu i będą bardziej odporne na choroby.

Leczenie zajętych chorobą winorośli wymaga użycia fungicydów na bazie mankozebu i metalaksylu. Choroby winorośli wymagają szybkiej reakcji, dlatego preparaty chemiczne zaleca się stosować, gdy tylko na liściach pojawią się pierwsze objawy chorobowe. Warto też jeszcze przed kwitnieniem i po zakończeniu kwitnienia zapobiegawczo je opryskać.

Do góry