Jak wybrać i zamontować okap kuchenny?

okap_big

Dzięki okapom pozbywamy się z kuchni nieprzyjemnych zapachów i pary wodnej. Unikamy tym samym zawilgocenia pomieszczenia oraz osadzania się tłustych oparów na ścianach i meblach. Wśród okapów możemy wyróżnić dwa rodzaje: wyciągi (działające w układzie otwartym) i pochłaniacze (działające w układzie zamkniętym).

Zadaniem wyciągu jest zasysanie powietrza, drobnoustrojów i pary wodnej, a następnie usuwanie ich przewodem kominowym do którego wyciąg jest podłączony. Pochłaniacz nie usuwa powietrza na zewnątrz, ale zasysa je, oczyszcza z niepożądanych substancji i z powrotem wdmuchuje do kuchni. Pochłaniacze nie wymagają podłączenia do komina, ale okresowej wymiany filtrów oczyszczających powietrze.

.

1. Rodzaje okapów 2. Jak montować okap?
3. Jakie akcesoria są potrzebne do okapu? 4. Jak pielęgnować okap?
5. Jakie nowoczesne technologie w okapach wybrać?

1. Rodzaje okapów


Okapy dzielą się na wolnostojące i przeznaczone do zabudowy. Wśród tych pierwszych można wyróżnić:
• Okapy przyścienne (kominowe) – są to okapy samodzielnie wiszące, które montuje się na ścianie bezpośrednio nad kuchenką. Okapy te mają najczęściej standardowy kształt w kształcie litery T lub ukośny, jak na przykład okap Rego Duo 60 cm marki Maan, działający zarówno jako wyciąg i jako pochłaniacz. Dostępne są także okapy narożne. Okapy kominowe cechuje długi, pionowy komin, który służy do maskowania rury odprowadzającej zassane powietrze do przewodu kominowego. Okapy te są dość obszerne, ale za to bardzo wydajne.
• Okapy podszafkowe – mocuje się je są pod wiszącą szafką, przytwierdzając do ściany nad kuchenką. Okapy te zajmują niewiele miejsca, jednak cechują się mniejszą wydajnością. Przeznaczone są do mniejszych kuchni. Ich zaletą jest łatwy montaż i uniezależnienie od zabudowy meblowej. Podobnie jak okap przyścienny, okapy podszafkowe są dość popularne, często wykonane ze stali nierdzewnej, jak w przypadku okapu Tilly IX 50 firmy TurboAir, który działa jako wyciąg. Dostępne są także okapy podszafkowe działające zarówno jako wyciąg i pochłaniacz, np. okap Juki 60 marki Maan.
• Okapy wyspowe – są podobne do okapów przyściennych z tą różnicą, że montuje się je w dowolnym miejscu na suficie kuchni. Najczęściej lokalizuje się je nad kuchenną wyspą z płytą grzewczą (stąd ich nazwa). Przewód odprowadzający okapów wyspowych jest wyprowadzony bezpośrednio w górę do sufitu i podobnie jak w okapach przyściennych maskowany kominem. Są to nowoczesne i bardzo wydajne okapy, zajmujące dużą powierzchnię, przeznaczone do przestronnych kuchni.

Wśród okapów do zabudowy popularne są:
• Okapy szufladowe (teleskopowe) – montuje się je w wiszących szafkach. Mają one płytę, która po wysunięciu odsłania wlot powietrza do okapu i automatycznie go uruchamia. Okapy szufladowe są wydajniejsze od okapów podszafkowych. Nadają się idealnie do mniejszych kuchni. Ich zaletą jest ukrycie całego mechanizmu w szafce, będącej częścią zabudowy kuchennej, w której dodatkowo można trzymać kuchenne akcesoria.
• Okapy uchylne – podobnie jak okapy szufladowe, montuje się je w wiszącej szafce. Okap ten uruchamia się po podniesieniu (a dokładnie uchyleniu) płyty obudowanej frontem mebli kuchennych, która maskuje urządzenie. Okapy te stosuje się zazwyczaj w meblach wykonywanych na zamówienie.
• Okapy blatowe - to nowoczesne i drogie okapy. Montuje się je pod lub na blacie kuchennym. Instalując okap pod blatem, na jego powierzchni będzie widoczna jedynie prostokątna lub okrągła szczelina pochłaniająca nieprzyjemne zapachy i parę wodną. Ten rodzaj okapu jest bardzo cichy. Możemy też zamontować okap prostopadłościenny, stojący na blacie prostopadle do płyty, który dodatkowo można wsuwać do szafki pod nim.
• Okapy sufitowe – to także nowoczesne okapy, montowane w suficie. Podobnie jak w przypadku okapów wyspowych, montuje się je nad wyspą z płytą grzewczą, z tą różnicą, że na suficie widoczny jest jedynie panel pochłaniający powietrze. Komin czy inne części konstrukcyjne są ukryte w stropie.

2. Jak montować okap?

Sposób montażu okapu uzależniony jest od tego czy będzie on pełnić funkcję wyciągu czy też pochłaniacza. Inaczej montuje się także okapy wolnostojące, a inaczej te, które przeznaczone są do zabudowy.

Montaż okapu jako wyciągu należy poprzedzić dobrym wymierzeniem kuchennej przestrzeni. Jeśli okap zamontujecie zbyt blisko kuchenki gazowej, może dojść do nieprawidłowego procesu spalania lub zgaszenia płomienia podmuchem powietrza z okapu. Jeśli natomiast okap umieścicie zbyt wysoko, jego wydajność pracy znacząco spadnie – będzie słabiej pochłaniać zapachy i wilgoć.

Okap wolnostojący w kształcie litery T (czyli standardowy) powinien znajdować się na wysokości 75 cm nad kuchenką gazową i 70 cm nad elektryczną (aby uniknąć stopienia plastikowych części okapu). W przypadku okapów skośnych, dystans pomiędzy ich dolną krawędzią to odpowiednio 40 i 35 cm.
Także wielkość powierzchni okapu powinna być dopasowana do powierzchni kuchenki lub płyty. Zadbajcie także o to, aby odległość do kratki wentylacyjnej nie przekraczała 2 metrów a przed zakupem okapu – sprawdźcie jaką średnicę ma rura wylotowa okapu i kratka wentylacyjna. One także muszą być do siebie odpowiednio dopasowane.

Montaż okapu pełniącego rolę wyciągu należy rozpocząć od wyznaczenia miejsca mocowania oraz wywiercenia pod nie otworów. Kolejnym etapem jest podłączenie wentylacji. Pamiętajcie, aby dopasować średnicę wylotu okapu to średnicy kanału wentylacyjnego i połączyć je możliwie jak najkrótszym odcinkiem (najlepiej bez zakrętów). Dzięki temu wentylacja będzie cicha i wydajna.

Montaż okapu pełniącego rolę pochłaniacza wybierzcie wtedy, gdy w kuchni nie ma możliwości podłączenia okapu do wentylacji i pozostaje wam oczyszczanie powietrza przy użyciu filtrów, które montuje się przed silnikiem okapu na zaczepach lub filtrach przeciwtłuszczowych. Montaż takiego okapu jest bardzo prosty, wymaga bowiem tylko i wyłącznie przymocowania urządzenia do ściany i podpięcia go do źródła zasilania.

Montaż okapów do zabudowy (o obiegu zamkniętym i otwartym), polega na wcześniejszym zaprojektowaniu odpowiedniej szafki z wyciętą wnęką, umieszczeniu w niej okapu i zawieszeniu całości na ścianie. Szafkę można dociąć samemu (musi być ona nieco większa niż okap) lub zamówić wraz z całą zabudową kuchenną. W szafce tej schowane jest całe urządzenie oraz rury odprowadzające powietrze do komina.

3. Jakie akcesoria są potrzebne do okapu?

Aby okap kuchenny służył nam przez lata, należy zadbać o te jego części, które zużywają się w czasie eksploatacji urządzenia. Jeśli posiadacie w domu okap pełniący rolę pochłaniacza to podstawowym elementem, który będzie podlegać okresowym wymianom jest filtr. Filtry można podzielić na:

• Filtry węglowe – obecne w okapach niepodłączonych do komina. Ich główną rolą jest pochłanianie nieprzyjemnych zapachów, jak np. filtry firmy Maan z wkładem z węgla aktywnego, który doskonale pochłania zapachy.
• Filtry przeciwtłuszczowe - ich rolą jest przeciwdziałanie osadzaniu się tłuszczu zarówno na okapie jak i silniku urządzenia, a także na meblach, ścianach i kuchennych akcesoriach. Filtry te wykonane są z metalu (np. aluminium) na którym osadzają się cząsteczki tłuszczu.
• Filtry włókninowe, fizelinowe, papierowe – to także filtry przeciwtłuszczowe, jednak o mniejszej żywotności i skuteczności niż te, które wykonane są z metalu.

Wśród innych akcesoriów do okapu można wymienić także zapasowe żarówki i ich osłony, które warto mieć w domu na wypadek niespodziewanej awarii. Przydatne mogą być też zapasowe suwaki przełącznika, panel urządzenia czy uchwyty szyby. Są to elementy, które łatwo stłuc bądź ułamać jeśli wykonane są z plastiku.
Wśród innych akcesoriów do okapów warto też zwrócić uwagę na piloty zdalnego sterowania lub akcesoria służące do wyciszenia pracy okapu – zarówno pracy silnika jak i powietrza przepływającego przez rurę odprowadzającą powietrze. Dostępne są także akcesoria czyszczące, dedykowane okapom w zależności od materiału z jakiego są zbudowane.

4. Jak pielęgnować okap?

O pielęgnację okapu warto zadbać już na etapie przyrządzania posiłków. W czasie gotowania używajcie pokrywek. W ten sposób ograniczycie emisję pary, tłuszczy i zapachów, przez co ograniczycie zużycie filtrów. Warto też pomyśleć o wyborze płyty indukcyjnej zamiast kuchenki gazowej – spalający się gaz jest bowiem kolejnym elementem zwiększającym zużycie filtrów.

Pielęgnacja okapu związana jest także ze sposobem jego wykorzystania w czasie gotowania. Aby skutecznie odciągał zapachy włączcie go na minutę przed gotowaniem i zostawcie minutę po gotowaniu. W ten sposób z łatwością pozbędziecie się niechcianych substancji i zapobiegniecie ich osadzaniu na urządzeniu.

Sam okap wymaga także ręcznego czyszczenia. Przed jego wykonaniem urządzenie należy odłączyć od prądu. Do mycia okapu powinniście używać środków rozpuszczających tłuszcz. Może to być zarówno płyn do mycia naczyń (bezpieczny i skuteczny) jak i specjalistyczne środki na przypalony i zaschnięty tłuszcz. Aby zapobiec zasychaniu zabrudzeń, okap powinniście myć raz w tygodniu.

Pamiętajcie aby środki do czyszczenia dobrać w zależności od tworzywa z jakiego wykonany jest okap – szkła, stali nierdzewnej czy plastiku. Nie używajcie do czyszczenia środków żrących i rozpuszczalników, gdyż mogą wejść w reakcję z powłoką okapu. Na trudne zabrudzenia skuteczne będą środki do mycia piekarników.
Pielęgnacja okapu nie sprowadza się tylko i wyłącznie do mycia jego zewnętrznych elementów. Pamiętajcie także o regularnym myciu i wymianie filtrów:

• Filtry węglowe standardowe należy wymieniać po około 3 miesiącach użytkowania. Są to filtry jednorazowego użytku, nienadające się do mycia. Filtry wielokrotnego użycia należy czyścić co 3-4 miesiące (całkowity okres ich użycia wynosi około 30 miesięcy).
• Filtry przeciwtłuszczowe nie wymagają wymiany, ale regularnego czyszczenia przynajmniej raz w miesiącu. Do ich pielęgnacji można wykorzystać zmywarkę, wodę z octem lub środki chemiczne przeznaczone do filtrów.

5. Jakie nowoczesne technologie w okapach wybrać?

Nowoczesne technologie oferują szereg ulepszeń wpływających na pracę samych urządzeń jak i na nasze zdrowie. Obecne okapy mogą pochłaniać nie tylko parę wodną i zapachy ale także tłuszcz, kurz, bakterie, grzyby, a także alergeny.

Tak skuteczny poziom oczyszczenia uzyskacie wybierając okapy z filtrami plazmowymi, które działają na zasadzie mikrowyładowań elektrostatycznych. Okapy z filtrem plazmowym działają w obiegu zamkniętym – nie wolno podpinać ich do przewodu, aby nie pozbyć się doskonale oczyszczonego powietrza.

Niektóre okapy posiadają możliwość jonizowania powietrza. Dzięki tej technologii z powietrza eliminowane są nie tylko niepożądane substancje i drobnoustroje, ale także wytwarza się równowaga jonowa (zarówno w kuchni jak i w pozostałych pomieszczeniach). Powstające ujemne jony są bardzo ważne dla zdrowia ludzi.

Niektóre z okapów posiadają także funkcję emitowania powietrza wzbogaconego o walory zapachowe. W czasie gotowania powietrze zostaje nie tylko oczyszczone ale i wzbogacone o przyjemne zapachy. Filtry zapachowe są oczywiście nieszkodliwe dla zdrowia.

Dla fanów wyjątkowych technologii dostępne są także okapy ze lampami emitującymi światło podczerwone, które utrzymuje ciepło potraw. Większość nowoczesnych okapów posiada także sterowanie dotykowe lub na pilota.

Nowoczesne technologie w okapach to także minimalizacja poziomu hałasu, co zapewne warte jest polecenia. Na wyciszenie do poziomu poniżej 50 dB pozwalają specjalne konstrukcje dźwiękochłonne. Funkcja ta jest przydatna, jeśli wasza kuchnia połączona jest z salonem w którym hałas w czasie pracy urządzenia byłby zbyt uciążliwy.

Bardzo ważnym ulepszeniem oferowanym w nowoczesnych okapach jest zmniejszenie zużycia energii, bez strat na wydajności urządzenia. Wybór takich rozwiązań pozwala zaoszczędzić nawet 70% dotychczasowego poboru prądu przeznaczonego na działanie okapu.

  • Zamów i odbierz
  • Dostawa
  • Sprawdź dostępność w markecie
Do góry