Co wybrać na ściany i podłogi w kuchni?

płytki_big

Kuchnia to pomieszczenie, które powinno być bezpieczne, funkcjonalne i estetyczne. Komfort ten uzyskacie wybierając odpowiednie okładziny podłóg i ścian, wśród których najpopularniejsze są płytki. Ich wybór podyktowany jest najczęściej różnorodnością oferowanych wzorów i barw. Warto więc zwrócić uwagę na rodzaj wybieranych kafelków.

1. Rodzaje i parametry płytek kuchennych 2. Panele szklane – gdzie je umieścić?
3. Kolory farb do kuchni – trendy i łączenie kolorów 4. Jak montować płytki - kleje i silikony
5. Aranżacja ściany kuchennej – tapety, dekoracyjne tynki, kamienie i cegła

1. Rodzaje i parametry płytek kuchennych

Rodzaje płytek (wynikające z technologii ich wytwarzania) oraz sposób ich wykończenia decydują o parametrach takich jak: śliskość czy nasiąkliwość. W ten sposób płytki szkliwione (błyszczące), nieszkliwione (matowe) lub polerowane (połysk na jednej stronie) mogą różnić się powyższymi cechami w obrębie jednego rodzaju:

• Gres – to płytki, których zaletą jest odporność na absorpcję wilgoci. W przypadku gresu polerowanego unikajcie wykładania nim podłóg – mimo, że jest materiałem odpornym na ścieranie, jest śliski i łatwo tworzą się na nim odpryski. Najbardziej odporny na ścieranie, o wysokiej twardości i odporności na nasiąkanie jest gres nieszkliwiony, idealny do kuchennych podłóg.
• Glazura – to bardzo popularny materiał do kuchni, przeznaczony głównie do wykładania ścian. Glazura jest krucha i mało odporna na ścisk, dlatego ułożenie płytek na podłodze może przyczynić się do ich łatwego pękania w wyniku uderzeń. Zaletą glazury jest lekkość płytek, ich odporność na wilgoć i chemiczne czyszczenie.
• Klinkier – to najbardziej odporny rodzaj płytek, zarówno na zmiany temperatury jak i wilgoć. Płytki klinkierowe odporne są na ścieranie i zarysowania. Mają również właściwości antypoślizgowe, dlatego doskonale sprawdzą się na kuchennej podłodze.
• Terakota – jest materiałem o nasiąkliwości nieco wyższej niż gres. Płytki terakotowe są twarde, odporne na zarysowania i nacisk. Nie są śliskie i cechują się dużą odpornością na ścieranie. Należy jednak zwrócić uwagę na łatwość ich uszkodzenia - silne uderzenia powodują ich pęknięcia.

Warto aby głównym czynnikiem, który przekona was do zakupu danego rodzaju płytek były ich parametry: klasa ścieralności, antypoślizgowość i nasiąkliwość. Możecie też zwrócić uwagę na odporność chemiczną płytek i na zaplamienie, dzięki którym łatwiej wam będzie je pielęgnować. Wybierając płytki kuchenne zwróćcie więc uwagę na znaczenie wspomnianych parametrów:

• Klasa ścieralności PEI – odzwierciedla możliwość intensywnego użytkowania płytek: odporność na otarcia, ścieranie i zarysowania. Płytki podłogowe powinny mieć wartość PEI równą 3 lub 4, co zagwarantuje wam ich dłuższą żywotność. Na ściany kuchni możecie natomiast wybierać płytki o wyższej ścieralności, czyli niższych wartościach PEI (1 lub 2).
• Antypoślizgowość R – ponieważ podłoga w kuchni może być śliska na skutek obecnej w niej wilgoci, warto abyście wybrali płytki o wysokiej wartości parametru R, mieszczącej się w przedziale pomiędzy 9 a 12. Pamiętajcie, że im większa wartość R tym większa chropowatość powierzchni płytki.
• Nasiąkliwość E – oznacza stopień porowatości materiału - im wyższy, tym więcej wody wchłania płytka. Ponieważ płytki kuchenne są narażone na częsty kontakt z wodą, należy wybierać te o możliwie najniższych parametrach E, nieprzekraczających 6%. Płytki o wyższych wartościach mocniej absorbują wilgoć, stają się ciężkie i podatne na uszkodzenia.

2. Panele szklane – gdzie je umieścić?

Alternatywą dla płytek są odporne na zarysowania szklane panele. Cechują się one nowoczesnym stylem, są bardziej higieniczne od płytek i łatwiej utrzymać ich czystość. Zalety te są wynikiem ich montażu bez użycia fug, w których często gromadzą się bakterie i grzyby. Wybierając panele należy pamiętać o czyszczeniu ich środkami do szkła, aby uniknąć ich erozji i pękania.

Najczęściej panele montuje się w przestrzeni pomiędzy blatem a podwieszanymi szafkami. Jeśli blat ten służy tylko do przyrządzania posiłków, panele mogą być wykonane ze szkła niehartowanego. Jeśli jednak planujecie je umieścić za piecykiem czy kuchenką, powinny być wykonane z materiału odpornego na temperaturę nawet 180°C, jak panele Mono marki Alfa-Cer.

Panele szklane można też wykorzystać jako blaty, fronty szafek lub w postaci szklanych płyt układanych na podłodze, choć jest to rzadko spotykane rozwiązanie. Dużą zaletą szklanych paneli jest możliwość ich podświetlenia, co dodatkowo zwiększa walory dekoracyjne i funkcjonalne kuchni.

Panele dają możliwość udekorowania kuchni ozdobnymi motywami (owoce, filiżanki) lub dużymi fotografiami (miast, przyrody). Można nimi ozdobić pustą ścianę lub przestrzeń nad stołem jadalnym. Panele szklane, jak panel „Majolika” marki Alfa-Cer, mogą pełnić rolę elementu dekoracyjnego do już ułożonych płytek ściennych.

3. Kolory farb do kuchni – trendy i łączenie kolorów

Kuchnie, które urządzane były do tej pory w stylu skandynawskim - czyli z dominacją bieli, ustępują miejsca bardziej wyrazistym barwom. Obecnie popularne są intensywne i nasycone kolory ścian, inspirowane naturą. Modne są odcienie gliny, grafitu, drewna oraz zieleni, która dodaje wnętrzom kuchennym energii i ożywienia.

Bardzo modnym kolorem pasującym do kuchni jest „różowy a brąz”. Ze względu na swoją spokojną tonację kolor ten dobrze komponuje się z odcieniami różu, na przykład kolorem „przydymiony róż” emulsji EasyCare marki Dulux. Pasują do niego także barwy lawendowe, czy delikatne odcienie brązów, jak na przykład kolor „Cappucino” farb marki Lux Decor.

Trendy kuchenne koncentrują się głównie na odcieniach zieleni. Modna jest zieleń morska, którą możecie łączyć z bielą oraz kolorami jasnobrązowego lub jasnożółtego drewna. Są to barwy żywe, dodające energii a połączone razem nie sprawią efektu przytłoczenia. Zwolenników delikatniejszych odcieni, powinny zadowolić kolory groszkowy, miętowy, liści szałwii lub drzew jak kolor „Wiosenny Listek” farby Lux Decor.

W tym roku modne jest także pokrywanie ścian kuchennych dwoma różnymi kolorami zieleni – ciemniejszym i jasnym. Wszelkie odcienie tej barwy dodadzą kuchni świeżości i ożywienia. Zielenie dobrze skomponują się także z kolorami khaki bądź wszystkimi kolorami naturalnego brązu.

Modnym, nadającym kuchni elegancji i stylu jest również szarozielony kolor ścian, najlepiej w lekko wyblakłej tonacji. Doskonale skomponuje się białymi ścianami. Zielone kolory, a głównie ich jasne odcienie, można też śmiało łączyć z kolorem betonu lub popielatym. Uzyskamy wtedy nieco monolityczny i surowy, ale i elegancki wystrój pomieszczenia.

Dla tych, którzy lubią biel łączoną z chłodniejszymi kolorami, tegoroczna moda oferuje różne odcienie koloru niebieskiego i fioletu. Jeśli lubicie pomieszczenia w dostojnym stylu wybierzcie kolory: granatowy, atramentowy lub różne odcienie purpury. Kolory te można łączyć z beżem, szarością oraz bardzo modną czernią - o ile nie jest użyta w nadmiarze.

4. Jak montować płytki - kleje i silikony

Montaż płytek musi być poprzedzony wyborem odpowiedniego kleju, który będzie dopasowany do rodzaju pokrywanej powierzchni. Dostępne kleje dzielą się na cementowe oraz mocniejsze - dyspersyjne i na bazie żywic reaktywnych. Dodatkowo, są one podzielone na różne klasy ze względu na swoje indywidualne cechy:

przyczepność – cecha która gwarantuje utrzymanie się płytek na podłożu przez wiele lat;
• czas otwarty pracy – cecha, która informuje nas przez jaki czas po nałożeniu kleju, zachowa on swoje właściwości klejące,
spływ - to zachowanie się kleju na podłożu pionowym po ułożeniu na nim płytki; w tej klasie mamy kleje o obniżonym spływie, dzięki czemu klej nie osuwa się po przyłożeniu do niego płytek,
odkształcalność – kleje z tą cechą wykorzystuje się tam, gdzie płytki narażone są na naprężenia wynikające z rodzaju podłoża lub warunków eksploatacji,
czas wiązania – czyli czas po którym płytki nadają się do użycia.

Mocowanie płytek na ścianie rozpocznijcie od jej zagruntowania. Powierzchnia do nakładania kleju powinna być czysta i sucha. Płytki ścienne mocujcie nakładając na ścianę zaprawę cienkowarstwową o ograniczonym spływie, dzięki czemu układanie płytek będziecie mogli rozpocząć od góry (przycięte płytki zajmą wtedy spód ściany a nie widoczną górę).

Do mocowania płytek na tynkach użyjcie kleju normalnie wiążącego o ograniczonym spływie a w przypadku płyt kartonowo-gipsowych – zwykłego kleju cementowego. Jeśli na ścianie są już płytki, zastosujcie klej dyspersyjny. Użyjcie go także do układania płytek na płytach OSB, pamiętając, że dodatkowo powinien on cechować się wysoką odkształcalnością. Do podłoży metalowych wybierzcie silnie łączące spoiwo na bazie żywic reaktywnych. Mocując płytki na podłodze, zaprawę klejową nakładajcie zarówno na podłoże jak i na płytki, dzięki czemu nie pozostanie między nimi pusta przestrzeń narażająca płytki na pęknięcia. Jeśli wasze podłoże jest nierówne lub układacie płytki o dużym formacie, stosujcie zaprawę grubowarstwową, która doskonale zniweluje nierówności i wyrówna poziom.

Po wyschnięciu zaprawy klejowej, na suchym i czystym podłożu, do uszczelniania spoin i połączeń pomiędzy płytkami możecie użyć silikonu. W kuchni należy stosować silikony sanitarne należące do grupy silikonów kwaśnych (rzadziej neutralnych) o wysokiej przyczepności. Cechują się one bardzo wysoką odpornością na wodę, temperatury i pleśnie, jak na przykład silikon sanitarny Soudal czy Silton marki Atlas.

Przed użyciem silikonu zabezpieczcie taśmą malarską te miejsca, których nie chcecie pobrudzić. Silikon do spoin wprowadzajcie równomiernie w sposób ciągły i z niewielkim nadmiarem (używając pistoletu). Wprowadzoną masę należy następnie wygładzić a nadmiar silikonu usuwać zanim zaschnie.

5. Aranżacja ściany kuchennej – tapety, dekoracyjne tynki, kamienie i cegła

Kuchnię można wykończyć dedykowanymi jej tapetami: odpornymi na wilgoć, osadzający się tłuszcz oraz intensywne mycie. Dlatego najlepiej jest wybierać tapety winylowe lub z włókna szklanego, które dodatkowo są trwałe, odporne na ogień i łatwo przykrywają nierówności ścian.
Tapeta może zdobić przestrzeń pomiędzy blatem a szafkami lub dekorować tylko jedną ścianę, na przykład tą przy stole jadalnym. Możecie też położyć ją tylko w narożnych częściach kuchni lub w części jadalnej, odróżniając ją od tej w której przygotowujecie posiłki. Wzór tapety powinniście uzależnić od miejsca w którym chcecie ją położyć.
Jeśli lubicie drobne wzory: parujące filiżanki kawy, kwiaty czy owoce, tapetę połóżcie na niewielkiej przestrzeni aby uniknąć efektu chaosu i przytłoczenia. Jeśli chcecie wybrać duży motyw - lasu, widoku czy urokliwej uliczki, tapeta powinna być położona na dużej i pustej ścianie, stanowiąc dominującą dekorację całej kuchni.

Pojedynczą ścianę możecie także ozdobić dekoracyjnymi tynkami. Wprowadzą one nieco surowego stylu, ale i ukryją nierówności. Tynk pasuje do ścian na których wiszą szafki, półki na rośliny lub przepisy, tam gdzie wisi kuchenny zegar lub zamontowane jest oświetlenie kinkietowe kuchni.
Tynki strukturalne można nakładać też na pustej ścianę w postaci pojedynczych wzorów uzyskanych szablonami. Mogą to być wzory kwiatów w wazonie, roślin czy elementów zastawy kuchennej, które następnie obudowuje się ramką. Ten rodzaj dekoracji sprawi, że na waszej ścianie pojawią się oryginalne „tynkowe obrazy” a kuchnia nabierze oryginalności.

Industrialne lub eleganckie akcenty w kuchni wprowadzą natomiast kamień i cegła. Najlepiej pasują one do dużych pomieszczeń lub tych w których występują ścianki dzielące pomieszczenie na dwie części. Cegła lub kamień nie muszą pokrywać całej powierzchni a jedynie ich dolną lub górną część. Resztę warto uzupełnić elegancką farbą. Cegła i kamień mogą też wypełnić przestrzeń pomiędzy szafkami a blatem lub wydzielać w kuchni część jadalną.
Jasny kamień może optycznie wydłużyć ścianę. Nie należy więc przykrywać go szafkami a wykorzystać jako okładzinę ściany służącą eksponowaniu rodzinnych zdjęć, zegara czy ozdób kuchennych. Ścianę z kamieniem warto podświetlić światłem podłogowym lub sufitowym uzyskując efekt szyku i elegancji, a w przypadku czerwonej cegły - bardzo nastrojowego i przytulnego fragmentu kuchni.

  • Zamów i odbierz
  • Dostawa
  • Sprawdź dostępność w markecie
Do góry