Prosty sposób na uprawę warzyw

Gemüseanbau leicht gemacht

Świeże, zdrowe, chrupiące z gwarancją uprawy bez jakiejkolwiek chemii. Warzywa z własnego ogródka, pełne smaku i świeżości, których nie ma w żadnym sklepie. I do tego wszystkie te rośliny, które można wykorzystać w przygotowywaniu fantastycznych potraw wyglądają olśniewająco, stanowiąc równocześnie bogaty obraz roślinny naszego ogrodu. W zależności od wielkości ogrodu możesz zsadzić parę pomidorów czy też truskawek do przekąszenia lub też zaopatrywać się w warzywa czy owoce według własnego uznania i możliwości. Jednakże zanim przystąpisz do uprawy, należy w pierwszej kolejności zasiać i zasadzić wybrane rośliny.

Ważne: Ogródek warzywny należy do obszarów wymagających największej pielęgnacji. Tutaj prace będą trwały od wczesnej wiosny do jesieni. Regularna dbałość i pielęgnacja Twoich warzyw pozwoli cieszyć oko pięknym oraz pożytecznym ogródkiem, bez konieczności ciągłego i dużego nakładu czasu, gdy chwasty obrosną nasze rośliny.

1 - Krok po kroku
Aussaat auf der Fensterbank

Krok po kroku 1 - Siew nasion na parapetach

Aby móc ruszyć w kwietniu pełną parą w ogródku sensowne jest przygotowanie tac uprawowych lub doniczek na parapetach do posadzenia warzyw. Można również zadbać o porządek przy grządkach lub też w szklarni. Efektem tej pracy będzie szybszy i prężniejszy rozrost młodych roślin, niż tych, których nasiona bezpośrednio są wysiewane w grządkach.

Praktyczne: Naczyniem uprawowym mogą być donice z tworzywa sztucznego, małe skrzynie drewniane lub też tace rozsadowe. Użyj specjalnej ziemi do wysiewu nasion, w której rośliny szczególnie dobrze dojrzewają.

Ważne: Ustaw młode rośliny w jak najjaśniejszym lecz niezbyt ciepłym miejscu. W taki sposób nie będą osłabione warunkami klimatycznymi i będą mogły później lepiej rosnąć w grządkach.

Aussaat direkt im Beet

Krok po kroku 2 - Siew nasion na grządkach

Od połowy/ końca maja nasiona warzyw można również zasiać bezpośrednio na grządkach, ponieważ gleba ociepliła się przez promienie słoneczne.

Praktyczne: Zasiej nasiona zawsze z rezerwową rośliną. Jeśli chcesz, aby w danym miejscu w grządce urosły dwa pnącza, należy posadzić 3 nasiona. Najsłabszą roślinę można wyciągnąć wtedy po paru tygodniach.

Ważne:  Niektóre warzywa jak na przykład brokuły, kiełki brokułów a przede wszystkim kalafior nie tolerują dobrze przesadzania z donicy do grządki oraz zaczynają przedwcześnie kwitnąć. Najlepiej zasiać je bezpośrednio w grządkach.

Jungpflanzen einsetzen

Krok po kroku 3 - Sadzenie młodych roślin

Od połowy/ końca kwietnia można wysadzać w donicach, na parapetach lub też w szklarniach wysiane wcześniej lub zakupione w sklepach ogrodniczych młode rośliny. Zasadź młode krzewy zachowując właściwy odstęp w grządkach. Ziemię dookoła korzeni ugnieć bardzo ostrożnie. Podlej wodą. Gotowe!


Ważne:
Młode rośliny liściaste nie mogą zostać zasadzone zbyt głęboko w ziemi, ponieważ tam gniją. Liście muszą wystawać nad powierzchnią ziemi i poruszać się na wietrze. Pomidory i ogórki możesz zasadzić głębiej niż w doniczce. Wtedy przy łodygach pojawiać się będą dodatkowe korzenie.

Mischkultur

Krok po kroku 4 - Kultura mieszana

Wiele gatunków warzyw i nasion wykazuje cechy wzajemnego oddziaływania na siebie, podczas gdy rozkwitają obok siebie w grządce. W taki sposób zapach jednych roślin przegania szkodniki pasożytujące przy innych gatunkach. Poza tym przyczynia się to do prawidłowego dojrzewania i współistnienia z uwagi na hamowanie rozrostu korzeni. W kulturze mieszanej można zasadzić obok siebie wiele roślin w grządkach, gdyż wtedy miejsce jest lepiej wykorzystywane. W taki sposób rozrost roślin na metr kwadratowy w grządce jest o wiele większy.

Dobre kombinacje:
cebula z marchwiąKapusta z kukurydzą i fasolą
dynia z kukurydzą i fasolą

Złe kombinacje:
Groch z czosnkiem
pomidory lub ogórki z rzodkiewką
Fasola zwykła z cebulą
Warzywa kapuściane z cebulą

RoślinaDobrzy sąsiedziŹli sąsiedzi

fasola zwyczajna

pnącze fasoli, truskawka, ogórek, seler, buraki, wszystkie odmiany kapusty, sałata lodowa, liście sałaty, pomidory

groch, koper włoski, czosnek, szczypiorek, cebula

endywia

Koper włoski, wszystkie odmiany kapusty, szczypiorek, fasola szparagowa

groch

koper, koper włoski, ogórki, wszystkie odmiany kapusty, kukurydza, marchew, kalarepa, sałata lodowa, rzodkiew, cukinia

fasola, ziemniak, czosnek, szczypiorek, pomidor, cebula

truskawka

ogórecznik lekarski, fasola zwyczajna, czosnek, sałata lodowa, szczypiorek, rzodkiew, czosnek szczypiorek, szpinak, cebula

odmiany kapusty

koper włoski

endywia, groch, sałata, ogórek, sałata lodowa, liście sałaty, szałwia

fasola, pomidor

ogórek

fasola, koper, groch, koper włoski, kapusta, sałata lodowa, kminek, szczypiorek, kukurydza, burak czerwony, seler, cebula

pomidor, rzodkiew

ziemniak

fasola, odmiany kapusty, kalarepa, kminek, kukurydza, aksamitka, szpinak

dynia, pomidor, seler, słonecznik

czosnek

truskawka, ogórek, malina, marchew, pomidor, burak czerwony

groch, odmiany kapusty, fasola szparagowa

kapusta

fasola, szczypiorek, endywia, groch, ziemniak, sałata lodowa, szczypiorek czosnek, seler, szpinak, pomidor

truskawka, czosnek, musztarda, cebula

kalarepa

fasola, groch, ziemniak, sałata lodowa, pomidor, rzodkiew, czerwony burak, seler, szpinak, szczypiorek

sałata lodowa

fasola, pietruszka, groch, truskawka, ogórki, kapusta, szczypiorek, marchew, pomidor, cebula

pietruszka, seler

szczypiorek

truskawka, kapusta, sałata lodowa, marchew, seler, pomidor

fasola, groch, burak czerwony

marchew

koper, groch, czosnek, szczypiorek, rzodkiew, odmiany rzodkiewki, pomidor, cebula, czosnek szczypiorek

rzodkiew

fasola, groch, kapusta, sałata lodowa, marchew

ogórek

seler

szpinak, fasola zwykła, ogórek, kapusta, kalarepa, szczypiorek, pomidor

ziemniak, sałata lodowa, kukurydza

pomidory

fasola zwykła, czosnek, kapusta, kalarepa

groch, koper włoski, ziemniak

cukinia

sałata lodowa, szczypiorek, marchew, pietruszka, rzodkiew, odmiany rzodkiewki, burak czerwony, seler, szpinak, burak ćwikłowy, fasola szparagowa, cebula

cebula

rośliny fasolowe, truskawki, koper, sałata lodowa, marchew, burak ćwikłowy

fasola, groch, kapusta

 

Schnecken fernhalten

Krok po kroku 5 - Broń na ślimaki

Najlepszą bronią na ślimaki jest płotek przeciwślimakowy. Ważne jest, aby płotek został usadzony wystarczająco głęboko w ziemi i nie miał żadnych luk, przez które mogłyby przedostawać się szkodniki. Jeśli sięgniesz po środki insektycydowe uważaj aby były na bazie żelaza III. W przeciwieństwie do preparatów na bazie substancji aktywnej metaldehydu nie są trujące dla jeży i innych zwierząt.   

Ważne: Ogród warzywny bez ślimaków praktycznie nie jest możliwy. Zamiast poświęcać energię na zwalczanie szkodników, łatwiej będzie sprowadzić ich naturalnych wrogów, takich jak ptaki, jeże, chrząszcze i inne do Twojego ogródka. Ułatwiają to karmniki oraz różnorodne rośliny.

Biologisch vorbeugen

Krok po kroku 6 - Biologiczne sposoby zapobiegania szkodnikom

Aksamitki w grządkach? Tak, ponieważ wydziela w strefie korzeni substancje blokujące rozwój nicieni. Szkodniki mogą gromadzić się przy korzeniach warzyw oraz przyczynić się do ich uszkodzenia. Aksamitka zapobiega rozmnażaniu się nicieni oraz oraz umożliwia ich całkowite zwalczenie.

Praktyczne: Zasadź aksamitkę między warzywami narażonymi na zagrożenie szkodników, takie jak seler. Zasiej nasiona tego pięknego żółto-pomarańczowo-czerwonego kwiata na szerokości całej grządki.

Ernten

Krok po kroku 7 - Zbiory

Kiedy jest właściwa pora na zbiór warzyw? Warzywa owocowe mogą być zbierane kiedy widoczny jest typowy dla ich odmiany kolor oraz gdy mają odpowiednią wielkość. Czasami należy po prostu spróbować. W przypadku większości warzyw "zbyt późny" może sprawiać problem, gdyż wtedy plony są mało smaczne, włókniste i mdłe. Jeśli masz wątpliwości, zbierz swoje warzywa nieco wcześniej.

Ważne: Szczególnie w suchych warunkach klimatycznych lub ciągłych opadach szybszy zbiór jest lepszy od długiego czekania. 

Erntegut lagern

Krok po kroku 8 - Przechowywanie zbiorów

Prawie wszystkie warzywa utrzymują swoją świeżość przez kilka dni w lodówce. Delikatne warzywa liściaste takie jak szpinak, sałata i botwina powinny jednak zostać jak najszybciej zjedzone, ponieważ podczas ich przechowywania tracą one wartościowe witaminy.

Warzywa kapuściane, sałata endywia i buraki cukrowe mogą być składowane dłużej w chłodnych (od 3–5 °C) miejscach. Warzywa korzeniowe, takie jak marchew i czerwony burak pozostają długo świeże w skrzyniach z wilgotnym piaskiem.

Ważne: Warzywa owocowe, takie jak pomidory, cukinie i ogórki nie znoszą zimna. Kiedy przechowujesz je w lodówce szybko tracą aromat. Nie przechowuj warzyw z owocami. Przede wszystkim dojrzewające jabłka wydzielają gazy (etylen), które prowadzą do więdnięcia warzyw.

  • Zamów i odbierz
  • Sprawdź dostępność w markecie
  • Szeroki wybór produktów
Do góry