Grupy warzyw

Gemüsegruppen im Überblick

Klasyfikacja warzyw odbywa się w zależności od form rozwojowych i użytkowych jak i przynależności do poszczególnych grup. Poniżej przedstawiamy najważniejsze gatunki warzyw, których nie może zabraknąć w Twoim ogrodzie. Informacja dotycząca zapotrzebowania na substancje odżywcze podaje, jak intensywnie należy nawozić warzywa.

1. Warzywa sałatkowe 2. Warzywa owocowe
3. Dynia i cukinia 4. Warzywa bulwiaste
5. Warzywa korzeniowe i cebulowe 6. Warzywa strączkowe
7. Warzywa kapustne 8. Warzywa egzotyczne
9. Własne zaopatrzenie
Salatgemüse

1. Warzywa sałatkowe

Pomimo, iż oferta różnych sałat w supermarketach jest ogromna, uprawa własnej sałaty opłaca się po stokroć, gdyż możliwość uprawiania różnorodnych gatunków jest dużo większa. Ponadto delikatne liście zbieranej świeżej lub ucinanej sałaty smakują o wiele lepiej, gdy tuż przed spożyciem zostaną przyniesione z własnego ogródka.

Zapotrzebowanie na substancje odżywcze: niskie

Wskazówka: Sałata rośnie tak szybko, że stanowi idealne "wypełnienie luk". Nasiona sałaty posiej między kapustą, pomidorami lub innymi większymi warzywami. Do momentu, kiedy pozostałe warzywa będą dojrzałe, sałatę będziesz mógł już zbierać.

Top 10- Warzywa sałatkowe

  1. sałata
  2. sałata lodowa
  3. rucola
  4. szpinak
  5. boćwina
  6. endywia
  7. cykoria sałatowa
  8. cykoria
  9. mizuna japońska
  10. sałata azjatycka
  11. roszponka
Fruchtgemüse

2. Warzywa owocowe

Warzywa owocowe wymagają wiele słońca i ciepła. Rosną najlepiej w małych szklarniach lub zadaszonych cieplarniach ogrodowych, chronione przed deszczem i zimnymi nocami. Takie stanowiska zapobiegają pojawianiu się zarazy ziemniaczanej często atakującej pomidory. Także papryka i bakłażan dojrzewają lepiej w szklarni. Dopiero w drugiej połowie / na koniec maja przesadzane są do ziemi na zewnątrz.

 Zapotrzebowanie na substancje odżywcze: średnie

Porada OBI: Istnieje niezliczona ilość odmian pomidorów. Zamiast zasadzić tylko jedną odmianę, spróbuj także innych: np., koktajlowe, malinowe, mięsiste czy bawole serce.

Top 5- Warzywa owocowe

  1. pomidory
  2. papryka
  3. ostra papryka
  4. bakłażan
  5. melon cukrowy
Kürbis und Zucchini

3. Dynia i cukinia

Dynia i warzywa to rośliny dyniowate. Należą do najchłonniejszych warzyw i czują się szczególnie dobrze przy kompoście. Pośród wszystkich gatunków dyni szczególnie aromatyczne są te o najmniejszych owocach. Odmiany owoców cukinii charakteryzują się między innymi formą silnie wydłużoną, maczugowatą, czasami kulistą oraz kolorem ciemnozielonym, rzadziej żółtym i pomarańczowym z jaśniejszymi plamkami.

Zapotrzebowanie na substancje odżywcze: wysokie

Porada OBI: Dynie ozdobne można w bardzo łatwy sposób przechowywać. Ułożone w chłodnej i ciemnej spiżarce lub piwnicy wytrzymują aż do Świąt Bożego Narodzenia.

Top 5 Dynie i cukinie
  1. dynie ozdobne
  2. dynia piżmowa
  3. dynia makaronowa
  4. cukinia
  5. dynia olbrzymia
Knollengemüse

4. Warzywa bulwiaste

Seler i koper włoski mają wiele odsłon. Występuje wiele odmian selera, których zazwyczaj używa się jako przyprawy np., seler liściowy. Natomiast inne gatunki znane są jako warzywa liściaste (seler zwyczajny) lub warzywa korzeniowe (seler bulwiasty). W przypadku kopru włoskiego rozróżnia się koper bulwiasty (jako warzywo) lub tez koper przyprawowy (stosowany jako przyprawa i herbata).

Zapotrzebowanie na substancje odżywcze: średnie

Porada OBI: Uprawy selera mogą zaatakować nicienie (mikroskopijnej wielkości robaki obłe), które zjadają korzenie. Uprawa aksamitki pozwala na zwalczanie pasożytniczych mieszkańców gleby naszego ogródka. Zasadź między grządkami z selerem jeden rządek aksamitki.

Wurzel- und Zwiebelgemüse

5. Warzywa korzeniowe i cebulowe

Uprawa warzyw korzeniowych i cebulowych jest bardzo prosta. Dorodne plony cieszą nas wówczas od lata do jesieni. Szczególnie bogate są zbiory marchwi, którą można szybko wyrwać i skonsumować. Warzywa uprawiane w ogródku cechują się nadzwyczajną delikatnością. Cebula i czosnek prawie wcale nie wymagają pielęgnacji po zasadzeniu oraz podczas okresu rozkwitania. Chwasty można według własnego uznania wyrywać od czasu do czasu, aby nie obrastały siewów. Podlewanie wodą konieczne jest wyłącznie w przypadku dłuższej suszy.

Zapotrzebowanie na substancje odżywcze: średnie do niskie

Porada OBI: Spróbuj również mniej typowych odmian warzyw. Możesz uzyskać dzięki nim niezwykły efekt różnorodności na talerzu.

Top 10  Warzywa korzeniowe i cebulowe

  1. marchew
  2. pietruszka
  3. burak
  4. rzodkiewka
  5. cebula dymka
  6. rzodkiew
  7. ziemniaki
  8. cebula i szczypiorek
  9. czosnek
Hülsenfrüchte

6. Warzywa strączkowe

Ile tylko istnieje odmian fasoli i grochu, na tyle sposobów można je wykorzystać podczas przygotowywania potraw w kuchni. Najlepszy smak mają jako świeże warzywa lub składniki pysznej domowej sałatki. Suszenie grochu i fasoli jest również bardzo proste. Niezwykłość tychże warzyw tkwi w korzeniach: W symbiozie z nimi żyją bakterie wiążące azot atmosferyczny. Nie wymagają zatem wiele nawozu.

Zapotrzebowanie na substancje odżywcze: średnie

Porada OBI: Fasola jest wrażliwa na mróz i może być sadzona lub zasiana w grządkach dopiero od połowy/ końca maja.

Top 5 Warzywa strączkowe
  1. fasola zwykła
  2. fasola szparagowa karłowa
  3. fasola szparagowa tyczna
  4. groch zwyczajny
  5. groszek cukrowy
Kohlgemüse

7. Warzywa kapustne

Warzywa kapustne wymagają dużej przestrzeni w grządkach oraz dużo czasu, aby cieszyć się ich zbiorem. To jednakże nie stanowi problemu, gdyż kapusta zimowa sadzona jest dopiero w okresie letnim, kiedy plony pozostałych warzyw zostały już uzbierane z ogródka. W lukach między roślinami kapustnymi w grządkach można zasiać sałatę, rzodkiew lub szpinak.

Zapotrzebowanie na substancje odżywcze: średnie do wysokie

Wskazówka: Choroba korzeni tzw. kiła kapuściana rzadziej występuje na lekko zasadowej glebie. Przez wapnowanie jesienią przed rozpoczęciem uprawy kapusty ograniczamy wpływ zmianowania, tak że wartość pH gleby wynosi ok. 7,5 do 8.

Top 10 Warzywa kapustne

  1. brokuły
  2. kalarepa
  3. czerwona i biała kapusta
  4. kalafior
  5. zielona kapusta
  6. brukselka
  7. kapusta chińska
  8. kapusta włoska
  9. kapusta warzywna
  10. jarmuż 
Exotische Gemüse

8. Warzywa egzotyczne

Spróbuj także uprawy warzyw egzotycznych lub niespotykanych często gatunków pozostałych warzyw. Plony co prawda nie będą zbyt duże, lecz na sałatkę szparagową na pewno wystarczy od czterech do pięciu roślin.

Zapotrzebowanie na substancje odżywcze: średnie do wysokie

Wskazówka: Jeśli nie chcesz we własnym ogródku hodować dużych ilości poszczególnych gatunków warzyw, uprawa może być mimo wszystko bardzo interesująca i ciekawa. Kto potrafi zaserwować szparagi z "własnego ogródka"?

Top 5  Warzywa egzotyczne
  1. karczoch
  2. szparagi
  3. słonecznik bulwiasty
  4. psianka melonowa
  5. kukurydza cukrowa
Selbstversorgung leicht gemacht

9. Własne zaopatrzenie

Masz ochotę na warzywa? Już na bardzo małej powierzchni możesz uprawiać własne rośliny. Na jednym metrze kwadratowym możesz już np. zasadzić tuzin główek kapusty lub kalarepy, od 7 do 10 kg pomidorów, ok. 5 kg marchwi lub od 3 do 4 kg cebuli. Jesteś szczęśliwym posiadaczem powierzchni od 10 do 20 m² (około 4 do 8 grządek)? Teraz możesz zaopatrywać swoją kuchnie przez całe lato własnymi świeżymi warzywami.

  • Zamów i odbierz
  • Sprawdź dostępność w markecie
  • Szeroki wybór produktów
Do góry