Zioła

Popularne ziola

Świeżych ziół nie może zabraknąć w żadnej kuchni: są dodatkiem do sałatek, sosów lub twarogu – zieloni czarodzieje magicznie zmienią każdą potrawę. Dodatkową korzyścią uprawy ziół w ogrodzie jest nie tylko ich zapach, ale także piękny wygląd. Wybór ziół jest bardzo duży, lecz które z nich są najbardziej popularne? I w jaki sposób sadzi się na grządkach ziołowych szczypiorek i pietruszkę?

1. Lawenda – pozdrowienia z Prowansji 2. Czosnek niedźwiedzi – zioło warzywne
3. Tymianek – pełen kolorów i aromatu 4. Szałwia – jedno z najbardziej popularnych ziół na przeziębienie
5. Rozmaryn – z basenu Morza Śródziemnego na polskie grządki 6. Oregano – bez niego nie ma pizzy
7. Bazylia – pasuje nie tylko do mozzarelli i pomidorów 8. Pietruszka – nie może jej zabraknąć wśród popularnych roślin
9. Koperek – pyszny i użyteczny pożywny 10. Szczypiorek – potrafi przetrwać zimę
Lawenda

1. Lawenda – pozdrowienia z Prowansji

Lawenda należy do jednych z ulubionych ziół. Nic dziwnego: jej wyrazisty kolor i intensywny zapach przywodzi na myśl wspomnienia z urlopu spędzonego we Francji. Jej fioletowymi płatkami można przyprawiać dania mięsne oraz chronić zawartość szaf przed molami. Uprawa lawendy jest bardzo prosta: Ta bylina potrzebuje jedynie słonecznego, osłoniętego od wiatru stanowiska, na którym nie zagraża jej stojąca woda. W kwestii gleby lawenda nie ma dużych wymagań − dobrze byłoby, gdyby ziemia była lekko wapienna. Ważne, abyś jesienią, po porze kwitnienia, znacznie ją podciął. W ten sposób zagwarantujesz, że na wiosnę będzie obficie kwitła.

Wskazówka:

Lawenda dostępna jest w wielu odmianach. Jeśli chcesz rośliny zimujące w ogrodzie, wybierz lawendę wąskolistną, lavandula angustifolia. Inną popularną odmianą jest lawenda paprociolistna, lavandula pinnata, którą można przezimować w doniczce. Należy ją przechowywać w jasnych i chłodnych pomieszczeniach.

Czosnek niedźwiedzi

2. Czosnek niedźwiedzi – zioło warzywne

Czosnek niedźwiedzi jest w rzeczywistości rośliną warzywną, jednak w kuchni zwykle używany jest jako zioło. Roślinę tę, nazywaną również dzikim czosnkiem, ceni się za jej aromatyczny i ostry smak oraz właściwości lecznicze. Czosnek niedźwiedzi zawiera dużą ilość witaminy C; surowy posiada właściwości antybakteryjne. W ogrodzie możesz zasadzić cebulki tej rośliny albo wysiać jej nasiona. Jeśli zdecydujesz się na własny wysiew, będziesz musiał uzbroić się w cierpliwość. Czosnek niedźwiedzi to roślina, której nasiona lubią chłodne temperatury. Sadzi się je w styczniu i lutym i kiełkują dopiero po upływie od roku do dwóch lat. Na czosnek niedźwiedzi nie będziesz musiał długo czekać, jeśli zasadzisz cebulki lub sadzonki. W przeciwieństwie do większości popularnych ziół, roślina ta preferuje stanowiska półcieniste i cieniste. Przy wyborze miejsca do sadzenia powinieneś uwzględnić również glebę: czosnek lubi ziemię bogatą w humus i mocno wapienną. W razie potrzeby możesz dodać nawozu. Ponieważ czosnek niedźwiedzi to szybko rosnąca roślina, potrzebuje dużo miejsca. Aby nie rozrosła się w ogrodzie w sposób niekontrolowany, użyj przy jej sadzeniu specjalnej włókniny zapobiegającej ukorzenieniu.

Tymianek

3. Tymianek – pełen kolorów i aromatu

Tymianek to prawdziwe święto zmysłów. Roślina ta zawdzięcza swoją popularność aromatycznemu smakowi i kwiatom w kolorze różu i fioletu. W kuchni ulepsza się nim dania rybne i mięsne, można zrobić z niego także zdrowotny napar. Przy uprawie tymianku musisz zwrócić uwagę na wystarczająco słoneczne stanowisko. Im więcej światła będzie miała roślina, tym intensywniejszy będzie jej aromat. Tymianek najlepiej wysiać wiosną do skrzynek i postawić je na parapecie lub w szklarni. W maju możesz je następnie przesadzić do ziemii. Tymianek możesz bez obaw zasadzić w glebie ubogiej w składniki odżywcze – bardzo dobrze rozwija się na skalniakach. Dodatkowa korzyść: pomimo jego południowego pochodzenia tymianek przetrzyma zimy typowe dla naszej szerokości geograficznej. Aby rośliny nie zmarzły, wystarczy przykryć je gałązkami świerkowymi i słomą. Po ostatnich przymrozkach – najpóźniej w maju – możesz nieznacznie je przyciąć. Podobnie, jak w przypadku innych ziół, i tutaj możesz wybierać wśród licznych odmian. Często sadzi się tzw. tymianek właściwy, Thymus vulgaris. Możesz wybrać także odmiany z pełzającymi pędami i wielobarwnymi kwiatami. Ze względu na walory smakowe dużą popularnością cieszy się także tymianek cytrynowy i pomarańczowy.

Szałwia

4. Szałwia – jedno z najbardziej popularnych ziół na przeziębienie

Szałwia uśmierza nie tylko bóle gardła i zwalcza przeziębienie, ale ze względu na swój smak wykorzystywana jest także często w kuchni. Jeśli znajdziesz w swoim ogrodzie słoneczne stanowisko o względnie suchej, wapiennej glebie, możesz bez obaw zasadzić tę roślinę. Najlepszą porą do wysiewu szałwii jest kwiecień. Jeśli wolisz sadzić sadzonki, musisz poczekać do połowy maja. Ponieważ szałwia rozrasta się podobnie mocno jak mięta czy melisa, pamiętaj o tym, aby poszczególnych roślinek nie sadzić zbyt blisko siebie. Odstęp ok. 50 cm pomiędzy sadzonkami zapewni im wystarczająco dużo miejsca na prawidłowy rozwój. Nawóz zwykle nie jest potrzebny. Jeśli chcesz wspomóc jej wzrost, możesz ją jesienią porządnie przyciąć. Pora kwitnienia to najlepszy czas, aby zbierać jej liście. Wówczas jej aromat jest szczególnie intensywny. Aby w miarę długo cieszyć się własnoręcznie zasadzoną szałwią, możesz usunąć jej kwiaty, zanim roślina wytworzy nasiona. Dzięki temu powstaną nowe kwiaty, a aromat zachowa się w liściach. Szałwia może przezimować na grządce, pod warunkiem że ją odpowiednio zabezpieczysz, np. wcześniej zebranym chrustem lub gałązkami świerku. Jeśli zasadziłeś ją w doniczkach, przez zimę przechowaj ją w środku. Możesz ją także owinąć włókniną.

Rozmaryn

5. Rozmaryn – z basenu Morza Śródziemnego na polskie grządki

Rozmaryn, podobnie jak lawenda i tymianek, preferuje bardzo słoneczne i suche stanowiska. Ta popularna roślina najlepiej rośnie przy południowej, osłoniętej od wiatru ścianie budynku. Ponieważ rozmaryn nie jest rośliną w pełni odporną na niskie temperatury, najczęściej sadzi się ją w doniczkach, które w październiku przenosi się w cieplejsze miejsce. Podobnie jak w przypadku innych popularnych ziół, i tutaj masz wybór: wysiew nasion lub sadzenie wyrośniętych już sadzonek. Jeśli zdecydujesz się na wysiewanie, możesz zacząć w marcu lub kwietniu. Aby zarodki ochronić przed mrozem, wysiej je w szklarni lub w doniczkach, które następnie postawisz na parapecie. Ze względu na swoje pochodzenie rozmaryn lubi suchą, spulchnioną ziemię i nie potrzebuje dużej ilości wody. Dobry wpływ na jego wzrost ma drenaż wykonany w glebie. Tej rośliny nie trzeba przycinać.

Oregano

6. Oregano – bez niego nie ma pizzy

Oregano nie może zabraknąć w przydomowych ogródkach amatorów domowej pizzy. To śródziemnomorskie zioło czuje się bardzo dobrze na słonecznych stanowiskach. Można sadzić je w ziemi w maju. Podobnie jak w przypadku innych ziół, oregano źle znosi stojącą wodę. Poza tym cieszy ogrodników swoim nieskomplikowanym charakterem. Aby „dziki majeranek“ dobrze się rozwijał i rósł, wystarczy przyciąć go po porze kwitnienia i podsypywać kompostem. Nawet zima mu nie przeszkadza – jeśli chcesz mieć pewność, że bez przeszkód przezimuje, możesz rośliny przykryć gałązkami lub słomą.

Bazylia

7. Bazylia – pasuje nie tylko do mozzarelli i pomidorów

Bazylia pochodzi wprawdzie z Basenu Morza Śródziemnego, ale zdążyła zadomowić się w naszej części Europy. Klasyczny składnik sałatki z pomidorów i sera mozzarelli jest rośliną dość wrażliwą i zwykle uprawianą na parapetach. Letnie miesiące są optymalną porą na sadzenie tzw. bazylka ogrodowego we własnym ogrodzie. Jeśli chcesz wysiać nasiona i zostawić doniczki na parapecie, możesz zrobić to już w kwietniu. Bazylia rośnie wprawdzie także na grządkach, ale jeśli posadzisz ją w doniczkach, z pewnością dłużej się nią nacieszysz, ponieważ nie zjedzą jej ślimaki. Jeśli temperatura spadnie poniżej 10 stopni, wnieś doniczki do domu. W ten sam sposób powinieneś chronić ją przed deszczem. Bazylia preferuje ciepłe i jasne stanowiska, na których osłonięta jest przed bezpośrednim, południowym słońcem. W przeciwieństwie do innych popularnych ziół, roślina ta potrzebuje glebę bogatą w składniki odżywcze. Zamiast ubogiej w wartości odżywcze ziemi do ziół możesz użyć klasycznej ziemi do kwiatów. Ponadto dobrym rozwiązaniem jest nawożenie roślin rosnących na grządkach raz na 6 tygodni, a w doniczkach − raz w tygodniu. Zwykle bazylii się nie przycina, ale w okresie zbiorów listków nie wolno zrywać, lecz należy je odcinać ostrym nożem lub nożyczkami. Jeśli zasadziłeś w ogrodzie pomidory, korzystnie będzie, jeśli posadzisz między nimi lub obok bazylię: ochroni je przed mączniakiem i szkodnikami.

Pietruszka

8. Pietruszka – nie może jej zabraknąć wśród popularnych roślin

Nie sposób wyobrazić sobie polskiej kuchni bez pietruszki, która dobrze rośnie w naszych rodzimych ogrodach. Najłatwiejszym sposobem wyhodowania pietruszki jest wysianie jej z nasion w doniczce i postawienie na parapecie. Młode sadzonki można sadzić w ziemi już w marcu. Rośliny te preferują półcieniste stanowiska, na których nie zbiera się woda. Ponieważ bardzo wolno rosną, posadź możliwie dużo zarodków, aby zapewnić sobie obfite plony. Zimą pietruszka potrzebuje ochrony przed mrozem – możesz przykryć ją warstwą gałązek lub słomy albo przenieść ją do ciepłego pomieszczenia.

Koperek

9. Koperek – pyszny i użyteczny pożywny

Koperek, nazywany także kajzerem, jest ze względu na swoją nieskomplikowaną naturę i smak popularnym ziołem wykorzystywanym przez ogrodników i kucharzy. Może rosnąć prawie na każdym stanowisku, potrzebuje jednak względnie dużej ilości wody. Najlepiej wysiej nasiona pomiędzy sałatą, marchewką, rzodkiewką i cebulą, ponieważ koperek odstrasza szkodniki. W okresie od marca do sierpnia możesz wysiać nasiona prosto w ziemię. Koperek to roślina jednoroczna, dlatego każdego roku musisz wysiewać ją na nowo. Możesz zebrać nasiona tej rośliny i przechować je w ciemnym, suchym miejscu, aby wykorzystać je w kolejnym sezonie.

Szczypiorek

10. Szczypiorek – potrafi przetrwać zimę

Szczypiorek to klasyczna roślina stosowana w kuchni i rosnąca na grządkach. Jest prosta w pielęgnacji, w łatwy sposób się ją także zbiera. Wystarczy użyć do tego nożyczek. Ta roślina o zielonych łodygach czuje się dobrze zarówno w doniczkach na parapecie, jak i na grządce w ogrodzie. Jeśli wysiejesz ją na zewnątrz, dłużej wytrzyma, ponieważ ma tam więcej miejsca i powietrza. W okresie od marca do czerwca możesz wysiać nasiona prosto do ziemi. Szczypiorek to roślina wieloletnia, która przetrwa zimę i wykiełkuje obficie na wiosnę. Jej kolejną zaletą jest wygląd: piękne fioletowe i niebieskie kwiaty. Jeśli zależy Ci na intensywnym smaku szczypiorku, usuń kwiaty.

11. Podsumowanie

Prawie wszystkie popularne zioła można w okresie letnim z powodzeniem uprawiać w ogrodzie. Wybór jest bardzo szeroki. Wymagania roślin zależą od ich pochodzenia. Rośliny śródziemnomorskie, takie jak rozmaryn, lawenda czy tymianek, potrzebują dużo słońca oraz gleby niekoniecznie bogatej w składniki odżywcze. Pietruszka i czosnek niedźwiedzi wymagają natomiast stanowisk od półcienistych do cienistych. Z informacji podanych na produktach oferowanych w marketach OBI dowiesz się o wymaganiach poszczególnych roślin − jeśli masz jakieś pytania lub wątpliwości, zwróć się o pomoc do doradcy OBI.

  • Zamów i odbierz
  • Sprawdź dostępność w markecie
  • Szeroki wybór produktów
Do góry