Jaki grill wybrać?

Grillberater

Zanim zakupisz lub zbudujesz nowy grill, odpowiedz na ważne pytana: czy grillujesz chętniej w domu czy poza nim? Jak ważny jest dla Ciebie prawdziwy ogień na palenisku grilla? Ile nakładu pracy powinno wymagać czyszczenie? A przede wszystkim: czy chcesz mieć grill na prąd, węgiel czy gaz? Każdy system ma swoje mocne strony: zastanów się, co jest dla Ciebie ważne i wtedy podejmij decyzję. Tylko tak możesz znaleźć grill, który będzie odpowiadał Twoim potrzebom.

1. Grill na węgiel drzewny 2. Grill gazowy
3. Grill elektryczny 4. Kominek - grill ogrodowy
5. Rady dotyczące grillowania 6. Bezpośrednie grillowanie
7. Pośrednie grillowanie
Holzkohlegrill

1. Grill na węgiel drzewny

Grille na węgiel drzewny to klasyka wśród grillów ogrodowych. Do tego rodzaju grillów wykorzystuje się węgiel drzewny lub brykiet drzewny, by grillowanym potrawom nadać typowy aromat palonego węgla drzewnego. Tu znajdziesz grille na węgiel drzewny o różnych gabarytach, z różnych materiałów i w różnym wykonaniu - szczególnie ulubionym modelem jest grill okrągły w kształcie kuli. Pod zamkniętą pokrywą potrawy są grillowane szczególnie delikatnie i szybko. Dopływ powietrza w grillu okrągłym - kuli regulowany jest przy pomocy przesuwanych otworów wentylacyjnych w pokrywie.

Czyszczenie: zdejmowany popielnik (w zależności od modelu)

Zalety:

  • komfortowe grillowanie
  • typowy aromat węgla drzewnego 

Źródło energii: węgiel, brykiet icon_holzkohlegrill
Gasgrill

2. Grill gazowy

Wysoki pozom bezpieczeństwa oraz łatwa obsługa: grille gazowe można polecić zarówno początkującym, jak również profesjonalistom. Dzięki regulowanym palnikom można dokładnie kontrolować temperaturę grillowania. Perfekcyjnie ugrillowane potrawy - z tym grillem... to nic trudnego.

Czas: gotowy do użycia już po kilku minutach

Czyszczenie: łatwe czyszczenie dzięki wyjmowanej tacy do łapania tłuszczu

Zalety:

  • szczególnie przydatny przy spontanicznym grillowaniu lub przy grillowaniu na balkonie
  • radość grillowania bez dużego nakładu
  • bez popiołu i sadzy

Źródło energii: gaz icon_gasgrill
Elektrogrill

3. Grill elektryczny

Grill prosty w obsłudze, nie wymaga dużego nakładu czasu: grille elektryczne można zamontować w prosty sposób i stają się bardzo szybko gorące. Ponadto temperaturę można indywidualnie ustawić. Grille elektryczne doskonale nadają się do grillowania na balkonie.

Czas: gotowy do użycia po kilku minutach

Czyszczenie: zintegrowana zdejmowana taca do łapania tłuszczu, ruszt grilla doskonale pasuje do zwykłych zmywarek (w zależności od modelu)

Zalety:

  • szczególnie nadaje się dla początkujących
  • bez popiołu i sadzy
  • zajmuje niewiele miejsca, doskonały do grillowania na balkonie

Źródło energii: prąd icon_elektrogrill
Grillkamin

4. Kominek - grill ogrodowy

Pełne romantyzmu tańczące płomienie na palenisku: kominki - grille ogrodowe to doskonała propozycja dla miłośników grillowania posiadających własny taras lub ogród. Są one wykonane z betonu odpornego na działanie czynników atmosferycznych.

Czas: czas przygotowania grilla to ok. jedna godzina

Czyszczenie: regularne usuwanie popiołu oraz czyszczenie rusztu grilla

Zalety:

  • szczególnie nadaje się do perfekcyjnego grillowania w ogrodzie
  • grillowanie na otwartym ogniu
  • upiększa Twój ogród

Źródło energii: węgiel icon_grillkamin_briketts Źródło energii: drewno icon_grillkamin_holz

5. Rady dotyczące grillowania

Z reguły rozróżnia się dwie metody grillowania - grillowanie bezpośrednie i pośrednie. Obie metody grillowania można stosować grillując na grillu gazowym jak i na grillu na węgiel drzewny.

6. Bezpośrednie grillowanie

W przypadku metody grillowania bezpośredniego potrawy kładzie się na ruszcie bezpośrednio nad tlącym się węglem. Ta metoda grillowania stosowana jest szczególnie przy grillowaniu potraw w bardzo krótkim czasie.

7. Pośrednie grillowanie

W przypadku metody pośredniego grillowania pokrywa grilla pozostaje zamknięta. Odbija ona strumień gorącego powietrza, który z kolei opływa potrawy ułożone na ruszcie podobnie jak to się dzieje w piekarniku. Pośrednie grillowanie bardzo przypomina gotowanie, ale potrawy są grillowane i zyskują tym samym ten specyficzny aromat grillowania. Ta metoda grillowania doskonale sprawdza się w przypadku większych kawałków mięsa, przy czym czas przygotowania potrawy wydłuża się.

  • Zamów i odbierz
  • Sprawdź dostępność w markecie
  • Szeroki wybór produktów
Do góry