Poradnik: budowa grilla ogrodowego krok po kroku

grill_568x170

Własny murowany grill może być ozdobą każdego ogrodu. Na dodatek może być powodem do dumy, jeśli wykona się go samodzielnie.

Własny ogród to idealne miejsce spotkań rodzinnych oraz towarzyskich. Zazwyczaj są one połączone z grillowaniem. Wówczas warto zastanowić się nad zainwestowaniem w murowany grill ogrodowy. Można wstawić gotowy grill betonowy (z bogatej oferty dostępnej w OBI) lub spróbować wykonać go samodzielnie.

 

Posiadanie stacjonarnego grilla w ogrodzie przestało być fanaberią. Coraz częściej staje się on nieodzownym wyposażeniem samego ogrodu, dzięki któremu spotkania towarzyskie nabierają zupełnie innego wymiaru. Stąd naturalna może się okazać decyzja o samodzielnej budowie grilla ogrodowego. Na szczęście szeroka gama materiałów budowlanych i wykończeniowych jest w stanie sprostać nawet najbardziej odważnym koncepcjom.

 

W tym celu można wykorzystać bloczki betonowe, bloczki silikatowe, cegły klinkierowe (np. cegły Terca) oraz kamienie naturalne – w szczególności granity, sjenity lub porfiry. Wszystkie materiały powinny być murowane na zaprawę cementowo-wapienną.

 

KROK 1: Lokalizacja i projekt grilla ogrodowego

Przed rozpoczęciem budowy należy przygotować projekt grilla oraz wybrać jego lokalizację. Te dwie – z pozoru oczywiste – czynności gwarantują, że nie będziemy mieli problemów z korzystaniem z grilla ogrodowego i jego konserwacją. Projekt powinien uwzględniać wiele różnych elementów, takich jak kierunek wiatru (który ma pomagać w rozpaleniu ognia), kształt ogrodu, łatwość dostępu, bliskość innych zabudowań, przestrzeń na dodatkowe akcesoria (np. ławy, stoły, pawilon ogrodowy), ale także rodzaj gruntu oraz materiał wykończeniowy dopasowany do elewacji domu. Należy pamiętać, że odległość od gruntu do paleniska winna wynosić około 70 centymetrów.

 

Z czego budować grill? W tym celu można wykorzystać bloczki betonowe, bloczki silikatowe, cegły klinkierowe (np. cegły Terca) oraz kamienie naturalne – w szczególności granity, sjenity lub porfiry. Wszystkie materiały powinny być murowane na zaprawę cementowo-wapienną.

 

grill_A_151x151

KROK 2: Wykonanie fundamentu

Każdy grill ogrodowy – murowany, gazowy lub z wędzarnią – wymaga gruntu, który wytrzyma ciężar wielu cegieł i zaprawy umieszczonych na dość małej przestrzeni. Aby to zapewnić, można zdecydować się na wykonanie zwykłych fundamentów – te zazwyczaj sięgają na głębokość około 60 centymetrów. Drugim rozwiązaniem jest wykonanie płyty fundamentowej. To oznacza, że należy wkopać się na głębokość około 30 centymetrów, położyć warstwę żwiru, utwardzić ją, a następnie wylać bardzo równą warstwę betonu. Następnie – przed kontynuowaniem prac – należy odczekać kilka dni, aby fundament uzyskał odpowiednią wytrzymałość.

KROK 3: Układanie pierwszych warstw cegieł

Bez względu na użyty materiał budowlany zawsze pierwszym krokiem w budowie grilla powinno być wymurowanie ścian podstawy, aż do wysokości paleniska. Zazwyczaj wnętrze podstawy grilla zostawia się puste, ponieważ tam składuje się opał. Niektórzy specjaliści zalecają, aby przed rozpoczęciem prac zasadniczych jeszcze ustawić wszystkie cegły – a przynajmniej te początkowe – aby w ten sposób wyznaczyć kąty proste. Później układamy cegły z użyciem zaprawy oraz z zachowaniem odpowiednich odstępów, aby fuga była równa. Można ewentualnie wykonać podmurówkę – najprostszym sposobem jest układanie cegieł na planie kwadratu lub prostokąta, a jednocześnie pozostawienie przedniej ścianki niewymurowanej. Bardzo ważne jest, aby każdą kolejną warstwę cegieł układać z przesunięciem o połowę długości jednej z nich. Na dodatek każda warstwa musi być kontrolowana poziomicą. W razie potrzeby można posłużyć się młotkiem murarskim do osiągnięcia pełnego poziomu.

KROK 4: Montaż paleniska

Kiedy ściany grilla ogrodowego już stoją, można zbudować płytę paleniska. Najlepiej ustawić tymczasową podporę, na której układać się będzie – prostopadle do ścian – cegły, a następnie zamocować płytę paleniska. Podporę należy zostawić do momentu pełnego związania zaprawy. Następnie górną część ściany grilla należy ułożyć dłuższymi brzegami cegieł do środka konstrukcji. Kolejnym krokiem jest wywiercenie otworów w cegłach z przodu, a następnie zastosowanie krótkich prętów, aby wzmocnić konstrukcję.

KROK 5: Prowadnice do grilla

Pomiędzy warstwami cegieł należy umieścić ceowniki, które będą służyły później za prowadnice rusztu. Jednocześnie we wnęce pod paleniskiem można wykonać półeczki. Wypuszcza się wówczas cegły do wnętrza obwodu tak, żeby wystawały 3–4 cm krawędzią do środka. Następnie na tych wypustach możemy oprzeć przygotowane z drewnianych blatów półki. Wszystkie elementy metalowe należy zabezpieczyć farbą antykorozyjną.

KROK 6: Budowa płyty paleniska

Należy pamiętać o wykonaniu odpowiedniego zabezpieczenia przed żarzącym się węglem. W tym celu można ułożyć wyciętą na wymiar blachę bądź wykonać z betonu płytę do paleniska. Zastosowanie betonu jest lepsze od kamienia, ponieważ ten drugi materiał może pękać pod wpływem bardzo wysokiej temperatury. Płytę betonową – którą wykonuje się poza samą konstrukcją – po zaschnięciu mocuje się zaprawą cementową do zbudowanej podmurówki.

grill_B_151x151

KROK 7: Stawianie ścianek paleniska

Jeśli grill ogrodowy ma mieć ścianki i komin, wówczas należy zastosować cegłę szamotową. W palenisku można zrobić podobne wypusty z cegieł jak na półeczki wykonane w podmurówce. Wypusty należy zrobić na szerokość 2–3 cm z krawędzi cegieł. Pozwoli to na swobodne dobieranie wysokości kratki na przyrządzone potrawy nad żarzącymi się węglami. Palenisko z całą komorą, w której smażą się potrawy, nie powinno przekraczać wysokości sześćdziesięciu kilku centymetrów ze względu na duże straty ciepła przy jego większych wymiarach. Po tych wszystkich czynnościach można już zamontować ruszt.

KROK 8: Budowa komina

Komin grilla można wybudować z tego samego materiału co całą jego konstrukcję lub zastosować inny. Komin zawsze ma zabudowane wszystkie ścianki i powinien stopniowo zwężać się ku górze. Aby to osiągnąć, należy tak ustawiać cegły, aby regularne zwężenie wynosiło około 2–3 cm z szerokości cegły w każdej kolejnej warstwie. Sam wylot komina – zgodnie z zasadami budowy – musi mieć średnicę nie mniejszą niż około 15 cm x 15 cm. Jednocześnie wciąż należy pamiętać o zasadzie przesuwania cegieł (o połowę długości) na każdej kolejnej warstwie. Na koniec murowania komina trzeba zamocować blaszany daszek, aby zabezpieczyć wylot.

grill_C_151x151

KROK 9: Wykończenie grilla ogrodowego

Ostatnim etapem prac jest wykończenie grilla ogrodowego. Oczywiście, jeśli został on od razu wykonany z cegły klinkierowej, to niekoniecznie trzeba zmieniać całą fakturę. Jeśli jednak budowaliśmy np. z bloczków silikatowych, wówczas można zastanowić się nad ułożeniem kamienia, ceramiki budowlanej lub tynku. Nie można również nigdy zapomnieć o nałożeniu fugi w szczeliny oraz – np. kiedy układany był kamień na zewnętrznej stronie ścianek – o zastosowaniu impregnatu.

Jeśli jednak wszystkie te kroki wydadzą się nam nazbyt skomplikowane i czasochłonne, warto wybrać się po zakup gotowego grilla betonowego. W ofercie OBI dostępnych jest kilka modeli, które z pewnością zaspokoją nasze gusta, a ich montaż nie zajmie zbyt dużo czasu.

Skyscraper
Skyscraper