Grille stacjonarne

Grille stacjonarne

Nastała wiosna, a wraz z nią nadszedł czas ogrodowych przyjęć. Trudno jednak wyobrazić sobie garden party bez grilla – najlepiej solidnego, betonowego, o ile tylko miejsce na to pozwala.

Betonowy grill ma wiele zalet: jest niesłychanie trwały i odporny na niekorzystne działanie czynników atmosferycznych, ma również większe palenisko niż modele stalowe bądź żeliwne. Zanim jednak dokonamy zakupu, zastanówmy się, jaki model najbardziej będzie pasował do naszego ogrodu. W ofercie można bowiem znaleźć bogaty wybór grilli stacjonarnych w różnych stylach, kształtach i barwach – każdy znajdzie coś dla siebie. Warto pamiętać, że odpowiednio dobrany grill stacjonarny, w połączeniu z wygodnymi meblami, może odgrywać rolę centrum ogrodowego życia.

Portret grilla z betonu

Betonowy grill zbudowany jest z uszlachetnionego betonu, odpornego na wysoką temperaturę i naprężenia mechaniczne. Dobrze wpisuje się w każde otoczenie, ma bowiem prostą formę i zwykle stonowany kolor. Grillowanie często ułatwiają dodatkowe akcesoria (np. półeczki, deseczki do krojenia), a ciąg w czasie palenia ognia wspomaga daszek z kominkiem, umocowany nad paleniskiem. Sercem urządzenia jest ruszt ze stali nierdzewnej, a w niektórych modelach – również obrotowy rożen.

O czym należy pamiętać

Betonowy grill to urządzenie stacjonarne. Ulokujmy go więc w przemyślanym miejscu, osłoniętym od wiatru, na wypoziomowanej i stabilnej posadzce. W przypadku gdy podłoże pod grill nie nadaje się do zagęszczenia (np. przy dużej zawartości humusu w glebie), należy je usunąć i wymienić na mineralne (np. żwir, tłuczeń) lub wykonać wylewkę betonową. Wybierając miejsce do grillowania, zadbajmy też, by dym z komina nie snuł się po okolicy, przeszkadzając sąsiadom. I o to, by nie trzeba było pokonywać zbyt dużych odległości (na przykład między basenem, a piaskownicą czy huśtawką) z szaszłykami w ręku.

Skyscraper
Skyscraper