Co wrzucać do kompostu

Co wrzucać do kompostu

Prawdziwy ogrodnik nie wyrzuca organicznych odpadów na śmietnik, lecz zamienia je w „czarne złoto” - czyli w kompost. To fantastyczny nawóz poprawiający kondycję roślin. Zanim jednak „czarne złoto” powstanie, często zadaje sobie pytanie: co można, a czego raczej nie należy wrzucać do kompostu?

Co nadaje się na kompost?

Pryzma kompostowa to dobre miejsce dla większości odpadów organicznych produkowanych w naszych domach i ogrodach. Można więc kompostować obierki z warzyw i owoców (z wyjątkiem cytrusów i bananów, o skórkach nasączonych szkodliwymi konserwantami przedłużającymi trwałość owoców w transporcie), torebki od herbaty i fusy od kawy, skorupki jajek, kwiaty cięte, rozdrobniony karton (w niewielkich ilościach), chusteczki higieniczne i papierowe ręczniki kuchenne oraz ściółki dla zwierząt domowych.

Zakazane odpadki

Nie należy wrzucać do kompostu tłuszczu i mięsa – ściągnie muchy, gryzonie i szybko zacznie się rozkładać, stając się źródłem smrodu. Z ogrodowych odpadków na kompostowniku nie powinny się znaleźć rośliny chore oraz chwasty, które zawiązały już nasiona lub rozmnażają się za pomocą podziemnych rozłogów (np. mniszek i perz). Trzeba być czujnym, gdyż z niewielkiego kawałka korzenia tych roślin może potem wyrosnąć nowy okaz; czasowe „uśpienie” w kompoście nie jest mu straszne. Warto też pamiętać, że liście niektórych drzew (np. orzecha, dębu) rozkładają się bardzo wolno. Takiego problemu nie ma natomiast z liśćmi drzew i krzewów owocowych, a także lipy, brzozy, klonu czy jesionu – te rozkładają się najszybciej. Uwaga też na liście kasztanowca! Ze względu na zimujące w nich larwy szrotówka kasztanowcowiaczka, należy je palić!

Warto wiedzieć

  • Zanim ogrodowe odpady trafią do kompostownika warto je dokładnie rozdrobnić – wówczas szybciej ulegną rozkładowi. Pomocne będą tutaj nożyczki, sekatory, a do twardych gałęzi - rozdrabniacze (tzw. młynki). Rozkład kompostu przyspieszą też specjalne preparaty (tzw. startery kompostowe). Aby proces ten przebiegał prawidłowo, gromadzona materia nie powinna być zbyt zbita. Od czasu do czasu należy więc kompost napowietrzyć, czyli lekko zmieszać widłami. W przeciwnym razie może zacząć gnić, co łatwo rozpoznać po nieprzyjemnym zapachu.
Skyscraper
Skyscraper